Nieuwe anti-spam regels ontzien goede doelen | Telecommunicatiewet

Onlangs is een wijziging in het anti-spam artikel in de Telecommunicatiewet [1] door de Tweede Kamer aangenomen, met als gevolg dat de termijn voor commerciële organisaties vervalt waarbinnen zij klanten zonder voorafgaande toestemming mogen bellen. Aanleiding daarvoor zijn de vele klachten over telefonische verkoop van onder meer energiecontracten en telecommunicatiediensten. Ook wordt de hand gelicht met het toestemmingsvereiste.
In de wijzigingstekst is een bepaling opgenomen ten gunste van ideële en charitatieve organisatie, waarover in de toelichting op de nieuwe tekst (amendement) staat:

Bij telemarketing voor ideële en charitatieve doeleinden is de problematiek minder groot. Dit kan in een latere fase bezien worden.

De bepaling ten gunste van ideële en charitatieve organisaties [2], houdt dat de contactgegevens van donateurs [3], vrijwilligers en bezoekers van manifestaties onder bepaalde voorwaarden mogen worden gebruikt voor ongevraagde communicatie (telemarketing). Die voorwaarden zijn:

  1. de ideële of charitatieve organisatie kan aantonen de contactgegevens te hebben verkregen in het kader van een schenking aan die organisatie, dan wel in het kader van vrijwilligerswerk bij die organisatie of het bijwonen van manifestaties van die organisatie;
  2. de contactgegevens mogen worden gebruikt voor marketing van de eigen ideële of charitatieve doeleinden, mits de organisatie de betreffende persoon duidelijk en expliciet de gelegenheid heeft geboden om kosteloos en op gemakkelijke wijze verzet aan te tekenen tegen het gebruik van die contactgegevens, zowel [a] op het moment dat de contactgegevens worden verzameld, als [b] ingeval de persoon zich bij de verzameling niet tegen het gebruik heeft verzet, bij iedere verzonden boodschap.

Pas op met achterlaten contactgegevens!

Overigens laat dit onverlet dat voorzichtig moet worden omgegaan met het achterlaten van contactgegevens bij ideële en charitatieve organisaties (zeker adres en telefoonnummer), tenzij er zekerheid is dat de cybersecurity en interne beveiligingsmaatregelen bij de organisaties op orde zijn. Ook al is de organisatie van goede wil, door allerlei oorzaken (bijvoorbeeld door leveranciers of slordige medewerkers) kunnen er datalekken optreden.

 

Noten:

[1] Artikel 11.7 Telecommunicatiewet. De huidige tekst is hier te vinden.

[2] Voorgesteld wordt om het vijfde lid als volgt te laten luiden, aldus het wetsvoorstel dat aan de Eerste Kamer wordt voorgelegd:

5. In afwijking van het eerste en tweede lid, kan een ideële of charitatieve organisatie die kan aantonen dat zij gebruik maakt van contactgegevens die zij heeft verkregen in het kader van een schenking aan die ideële of charitatieve organisatie of, voor zover zij gebruik maakt van andere dan de in het eerste lid bedoelde middelen, van contactgegevens die zij heeft verkregen in het kader van vrijwilligerswerk bij die organisatie of het bijwonen van manifestaties van die organisatie, deze contactgegevens gebruiken voor het overbrengen van ongevraagde communicatie voor eigen ideële of charitatieve doeleinden, mits zij de betreffende eindgebruiker duidelijk en expliciet de gelegenheid heeft geboden om kosteloos en op gemakkelijke wijze verzet aan te tekenen tegen het gebruik van die contactgegevens:
a. op het moment dat zij worden verzameld, en
b. ingeval de abonnee of gebruiker zich bij de verzameling niet tegen het gebruik heeft verzet, bij iedere verzonden boodschap.

Er wordt afgeweken van het vereiste van voorafgaande toestemming bij marketing door middel van “automatische oproep- en communicatiesystemen zonder menselijke tussenkomst, faxen en elektronische berichten”  (lid 1 van artikel 11.7). Voorts wordt afgeweken van lid 2 van artikel 11.7 dat gaat over “andere dan de in het eerste lid bedoelde middelen“, zoals telefooncolportage.
In de huidige tekst is ook al een uitzondering opgenomen, die echter geldt voor ongevraagde communicatie voor commerciële doeleinden aan een rechtspersoon of een natuurlijke persoon die handelt in de uitoefening van zijn beroep of bedrijf, als aan  bepaalde voorwaarden wordt voldaan.

[3] In het artikel op fondsenwerving.nl worden donateurs vreemd genoeg als ‘klanten’ aangeduid en wordt over ‘klantrelatie’ gesproken, wat onjuist is.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce, Not-for-profit en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie