Big Brother Awards in Nederland. Met als genomineerden de Koninklijke Marechaussee, de minister van Veiligheid, de staatssecretaris van de Belastingdienst en de ‘social’ media

Bits of Freedom organiseert de Big Brother Awards 2023. Iedereen kan mee doen aan de verkiezing van de persoon of instantie die de grootste inbreuk heeft gemaakt op onze digitale rechten. Genomineerd zijn:

  • Dilan Yeşilgöz-Zegerius, demissionair minister van Veiligheid, genomineerd omdat zij mensen die onterecht op een terreurlijst staan aan hun lot overlaat.
  • De Koninklijke Marechaussee, vanwege de bespottelijke manier waarop zij geprobeerd hebben mensen te achterhalen die bij een klimaatactie op Schiphol aanwezig waren (lees op dit blog over wat Kirsten Verdel overkwam), zie ook hier onder.
  • Meta, X & Telegram, genomineerd voor het ontnemen van een stem van onschuldige mensen in een oorlogsgebied.
  • Marnix van Rij, staatssecretaris verantwoordelijk voor de Belastingdienst, genomineerd vanwege het door de Belastingdienst stelselmatig overtreden van wet- en regelgeving, waaronder de Europese privacywet.

Over de Koninklijke Marechausse schrijft Bits of Freedom:

De Koninklijke Marechaussee wilde wel heel graag weten wie er aanwezig waren bij een klimaatactie op Schiphol. Toen het op Schiphol zelf niet mogelijk bleek om de identiteit van alle demonstranten te achterhalen is de marechaussee na overleg met het Openbaar Ministerie (OM) experimenteel te werk gegaan.

De marechaussee heeft sociale media afgestruind op zoek naar accounts die zich positief hebben uitgelaten over actiegroep Extinction Rebellion (XR). Dat kan al zo simpel zijn als het liken van een post. Van deze accounts werden de gezichten van profielfoto’s verzameld en gebruikt voor de identificatie van de demonstranten. De marechaussee lijkt de foto’s te hebben gematcht met de gezichten in CATCH, de massale gezichtendatabank van de politie.

Hiermee plaatst de marechaussee zich in een illuster rijtje van overheidsinstanties dat zich schuldig maakt aan het volgen van mensen en hun politieke voorkeuren op sociale media. Maar daarbovenop maakt zij ook nog eens gebruik van gezichtsherkenning als disproportioneel surveillancemiddel van demonstranten.

Het is welbekend dat gezichtsherkenningstechnologie in een dergelijke situatie ernstige gebreken vertoont. Foto’s die gemaakt worden in een ongecontroleerde setting zijn meestal ongeschikt voor zulke technologie. Het gebruik ervan levert vaak onbetrouwbare resultaten, met een groot risico op foutieve identificatie. Een risico dat de marechaussee op de koop toe nam. Bij 176 mensen viel een intimiderende brief van het OM op de deurmat waarin zij werden bestempeld tot ‘betrokkene’ vanwege hun vermeende aanwezigheid bij de actie op Schiphol. Meerdere mensen trokken aan de bel omdat zij daar aantoonbaar niet waren geweest. Achteraf bleek dat te kloppen, en bleken zij ook helemaal niet te lijken op de foto van de persoon die tot de foutieve identificatie leidde.

Zie op NPO1 Foute identificatie door Koninklijke Marechaussee: ‘Dit klinkt als een houtje-touwtje opsporing’. Bij RTL verscheen het artikel Kirsten ‘onterecht’ verdacht van rol bij klimaatprotest: ‘Excuses niet genoeg’.

De gang van zaken geeft aan dat dat de Nederlandse overheid op digitaal gebied nog in het baby-stadium verkeert, ondanks alle ronkende verhalen over digitale opsporing waarbij de grondrechten zouden worden gerespecteerd.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Big Brother Awards in Nederland. Met als genomineerden de Koninklijke Marechaussee, de minister van Veiligheid, de staatssecretaris van de Belastingdienst en de ‘social’ media

  1. Ellen Timmer zegt:

    Bits of Freedom maakte de winnaars bekend. Het publiek koos voor de minister van Veiligheid:

    Van de vier genomineerden koos het publiek met maar liefst 42 procent van de stemmen voor demissionair minister Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius.(..)
    Zij was genomineerd voor het aan het lot overlaten van mensen die onterecht op een terreurlijst staan. Dit kan betekenen dat je bij de grens wordt aangehouden en ondervraagd. Of dat je bepaalde landen niet in komt of wordt vastgehouden. Als het aan ons ligt, moet de minister zorgen voor veiliger beleid bij de politie als het gaat over het plaatsen van mensen op een terreurlijst, alsook wanneer er een signalering naar Interpol uitgaat. Daarnaast moet er een plan komen hoe mensen hier bij een onterechte registratie direct vanaf worden gehaald. Dat geldt dus óók voor de mensen die nu nog onterecht op een terreurlijst staan.

    Over de keuze van de vakjury:

    De vakjury koos voor de gezamenlijke nominatie van platformen Meta, X en Telegram. (…)
    Volgens de vakjuryleden was er geen twijfel over mogelijk wie volgens hen de Big Brother Award in ontvangst moest nemen: zij kozen voor de platformen Meta, X en Telegram. Deze platformen waren genomineerd voor het ontnemen van een stem van onschuldige mensen in oorlogsgebied. Ook doen ze te weinig aan de moderatie van gedeelde berichten: oproepen tot geweld of zelfs genocide blijven lang beschikbaar en vrijwel onbestraft. De jury typeert dit als ‘roekeloos’ en heeft er een hard hoofd in dat sociale media platformen de maatschappelijk schadelijke problemen die zij veroorzaken zelf gaan oplossen. Met deze prijs hoopt de jury ook overheden aan te jagen om met nieuwe wetgeving te komen, inclusief aanvullende interventies. Regulering én handhaving zijn volgens hen essentieel.

Plaats een reactie