Microbloggen op mastodon

Er is de nodige reuring rond twitter en de nieuwe eigenaar. Aangezien ik er een voorstander van ben dat Europa minder afhankelijk wordt van Amerikaanse IT, had ik in het verleden al een account op een Nederlandse mastodon server (mastodon.nl) aangemaakt. De afgelopen tijd ben ik daar weer actief geworden en wellicht ga ik helemaal weg bij twitter.

Het bereik via mastodon is misschien (nog) kleiner en de functionaliteit is niet hetzelfde [*], maar er zijn ook voordelen aan Mastodon:

  • Je kunt lid worden van een server (‘instance’) in de EU. Vanuit je eigen server kun je accounts op andere servers volgen.
  • De berichten kunnen ook zonder account worden bekeken (bij twitter moet je tegenwoordig inloggen).

De inhoud van mastodon is interessanter geworden, onder meer doordat de Europese Unie en de Duitse overheid eigen mastodon servers hebben aangemaakt: Europa zit op social.network.europa.eu en Duitsland op social.bund.de. Lees over de Europese activiteiten dit bericht.

Nederlandse overheid
Hopelijk volgt de Nederlandse overheid snel met een Nederlandse server. Alexandra van Huffelen is in ieder geval al aanwezig en schrijft dat men bezig is met een Nederlandse overheidsserver, zie deze screenprint van 17 november:

 

Europese organisaties
Het is mogelijk om de berichten van allerlei Europese organisaties te bekijken, bijvoorbeeld:

 

[*] Zo ontbreekt op dit moment de mogelijkheid om lijsten aan te maken per onderwerp en daar accounts aan toe te voegen die je niet volgt.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in ICT, privacy, e-commerce en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s