Adverteerders kijken mee als je online je e-mailadres invult

Het artikel verscheen in mei bij de NOS maar blijft nuttig: Adverteerders kijken mee als je online je e-mailadres invult door Joost Schellevis. Er wordt melding gemaakt van de uitkomsten van een onderzoek door de Nederlandse Radboud Universiteit in samenwerking met een Belgische en Franse universiteit. Er staat onder meer:

Voor gebruikers moet namelijk duidelijk zijn wat er met hun persoonsgegevens, zoals een e-mailadres, gebeurt. Maar dat is het in de praktijk niet: zelfs nog voordat je je e-mailadres naar een website hebt verzonden, is het al doorgestuurd naar de ‘volgbedrijven’. Terwijl je het intypt kijken ze mee, stelden de onderzoekers vast.

De onderzoekers zeggen dat ze denken dat ook andere gegevens zoals geboortedatum en naam worden doorgestuurd, maar dat ze geen tijd hadden om dat ook te onderzoeken.

Het geeft aan dat ‘scraping’ en andere gelijksoortige praktijken een groot risico zijn voor mensen.

Ik heb zelf twee maal een dergelijke ervaring met een bepaalde Nederlandse website: na het invullen van gegevens op de site kreeg ik marketing e-mail van een ander, een advertentiebedrijf. Toen ik de website eigenaar aanschreef, ontkende hij dat hij mijn e-mail adres aan advertentiebedrijven had gegeven. Ik heb de eigenaar op het NOS-artikel geattendeerd en hij heeft beloofd te kijken of er technische maatregelen kunnen worden genomen.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s