Wetsvoorstel over verkorten betaaltermijnen aangenomen

Op 17 maart verscheen het bericht dat het wetsvoorstel inzake verkorting van betalingstermijnen is aangenomen. Of het enige effect gaat sorteren voor het mkb mag worden betwijfeld, nu het kabinet niet bereid is tijdige betaling op een betere manier af te dwingen, bijvoorbeeld doordat dit onderdeel wordt van de accountantscontrole bij grote ondernemingen, zie wat ik er eerder over schreef, onder meer dit.

Nieuwsbericht:

Wetsvoorstel over verkorten betaaltermijnen aangenomen
Nieuwsbericht | 17-03-2022 | 16:42

Het wetsvoorstel om de maximale wettelijke betaaltermijnen van het grootbedrijf aan het midden- en klein bedrijf (mkb) te verkorten van 60 naar 30 dagen is dinsdag aangenomen door de Tweede Kamer. Hiermee wordt de huidige toegestane betaaltermijn gehalveerd en gelijkgesteld aan die van de overheid.

Mkb’ers beter beschermd
Kleine en middelgrote ondernemers die aan het grootbedrijf leveren, gaven in onderzoeken aan dat er steeds later wordt betaald in plaats van eerder. Ook bleek dat de betaaltermijn regelmatig door het grootbedrijf wordt bepaald en in sommige gevallen zelfs eenzijdig wordt verlengd. Dit laatste is sinds de coronacrisis steeds vaker het geval waardoor kleinere ondernemers extra in de problemen kunnen komen.

Mkb’ers beschikken over het algemeen over kleinere reserves, late betalingen hebben een negatieve invloed op de kaspositie en daarmee op de levensvatbaarheid van mkb-ondernemingen. Het verkorten van de betaaltermijn kan hierbij het verschil maken. Met dit aangenomen wetsvoorstel worden mkb’ers beter beschermd.

Melding maken van te late betalingen
Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) kunnen melding maken van te late betalingen. Dit kan volledig anoniem bij het tijdelijke Meldpunt Achterstallige Betalingen, dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) in januari 2021 heeft opgezet. Dit meldpunt blijft langer geopend, ondernemers kunnen tot 26 januari 2023 hun melding doen.

 


Aanvulling 18 mei 2022
Het besluit met de inwerkingtredingsdatum is in het Staatsblad gepubliceerd. De wetswijziging treedt op 1 juli 2022 in werking. Met ingang van die datum moeten mkb’ers voortaan binnen dertig dagen hun rekeningen betaald krijgen door het grootbedrijf.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Contractenrecht, privaatrecht algemeen, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s