Digitalisering is niet alleen positief, het heeft grote schaduwzijden. Een van die schaduwzijden wordt gevormd door de ‘deepfakes’.
Over dat onderwerp stuurde de Minister van Rechtsbescherming het onderzoeksrapport ‘Deepfakes: De juridische uitdagingen van een synthetische samenleving‘ aan de Tweede Kamer. De minister verwacht in het voorjaar van 2022 een kabinetsreactie op dit onderzoek aan de Tweede Kamer te zenden met daarin een appreciatie van de aanbevelingen uit het onderzoek. Hij verwacht dan tevens een kabinetsreactie te kunnen geven op het onderzoek ’Regulering van Immersieve Technologie’ dat op 29 juli 2021 aan de Tweede Kamer is aangeboden.
Rapport
Het deepfakes-rapport is geschreven door Bart van der Sloot, Yvette Wagensveld en Bert-Jaap Koops. Zij zien naast positieve mogelijkheden ook grote risico’s door gebruik van deepfakes en biometrische gegevens in het algemeen. Zij signaleren:
Het belangrijkste probleem ten aanzien van deepfakes in horizontale verhoudingen en meer in het algemeen van privacyschendingen in horizontale verhoudingen is gelegen in het toezicht op en de naleving van het vigerende recht. De meeste problematische toepassingen van deepfakes zijn al verboden of juridisch ingekaderd: het kernprobleem is daarom niet de wetgeving zelf, maar de handhaving daarvan.
en komen vervolgens met voorstellen.
Meer informatie:
Een synthetische samenleving???? Loopt onze biologische samenleving op zijn einde? En wat zijn deepfakes? Geruststellend klinkt het niet!