Duurzaam ondernemen bij Vereeniging ‘Handelsrecht’

Op de agenda van de vergadering van de Vereeniging ‘Handelsrecht’ van 3 november a.s. staan duurzaam ondernemen en duurzaam transport. Op dat terrein zijn internationaal concepten ontwikkeld die vooral gericht zijn op grote ondernemingen, waarbij de vraag rijst of er reële verwachten zijn van de mogelijkheden het midden- en kleinbedrijf. Uit de inhoudsopgave van de preadviezen valt niet af te leiden of daar aandacht voor is.

In mijn praktijk kwam ik al tegen dat grote Amerikaanse ondernemingen hun mkb-leveranciers allerlei deugdzaamheidsverklaringen laten tekenen, waarmee ook meteen de aansprakelijkheid wordt verlegd. Daar wordt de wereld niet beter van.

Eerder schreef ik over de merkwaardige wet kinderarbeid die de Nederlandse wetgever heeft aangenomen, die wel leidt tot toneelstukjes maar waarschijnlijk niet tot iets leidt.

 

Meer informatie:

  • Site van Vereeniging ‘Handelsrecht’
  • Beschrijving van de inhoud van de preadviezen door de vereniging:

Duurzaamheid wordt veelal verbonden met drie specifieke aandachtspunten die zien op het effect van handelen op het milieu (Environment), mens en maatschappij, met inbegrip van mensenrechten (Social) en goed, evenwichtig bestuur (Governance). Deze ESG-aandachtspunten krijgen in de preadviezen ruimschoots aandacht.

Het eerste deel van de preadviezen analyseert hoe duurzaam ondernemen en de incorporatie van ESG-doelstellingen in ondernemingsbeleid kunnen worden ingepast. Het geeft een overzicht van de veelheid van juridische initiatieven en regelingen. Daarnaast worden ook kritische vragen gesteld vanuit diverse perspectieven, waaronder die van de wetenschap en de wetgever. Ook het perspectief van een belegger en dat van ondernemingen die met de vele bestaande en nog te verwachten duurzaamheidsinitiatieven worden geconfronteerd, worden uitgebreid belicht.

Het tweede deel van de preadviezen richt zich op de vraag hoe duurzaam transport kan worden gerealiseerd en welke uitdagingen daarbij overwonnen moeten worden. Op dit terrein zijn nog maar weinig publicaties verschenen. Het preadvies levert daarmee een unieke en vernieuwende bijdrage aan het debat over Sustainable Transport. Het belicht zowel de veelheid van relevante regelingen, aspecten en uitdagingen in de transportsector maar ontwikkelt ook een visie op de mogelijke aanpak van de grote uitdagingen op dat terrein.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Handelsrecht, Internationale handel en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Duurzaam ondernemen bij Vereeniging ‘Handelsrecht’

  1. r grootveld zegt:

    Duurzaam transport!? Terwijl we pas echt gebaat zouden zijn bij (veel) minder transport. Het heen en weer slepen van goederen (en mensen) is volgens mij niet toekomstbestendig. Dit soort initiatieven ligt geheel in de lijn van de gedachtegang van het WEF waar ze niets liever willen dan de huidige globalisatie behouden.zo niet uitbreiden waarbij de negatieve milieueffecten moeten worden afgewenteld op de nieuwe technologiegolf (4e industriële revolutie). Een raar, onrealistisch, megalomaan en zelfs gevaarlijk plan.
    Willen we een toekomst hebben dan zijn dit soort initiatieven natuurlijk een druppel op een gloeiende plaat. Zelfs een drastische beperking van onze levensstijl moet nog maar blijken genoeg te zijn om een ramp te voorkomen. Inmiddels 7,5 miljard wereldburgers waarvan een belangrijk deel nog nooit welvaart heeft gekend. En die laatsten gaan terecht hun deel opeisen! Maar die dienen zich even te schikken naar westerse overlevingsstrategieën, daar waar men verantwoordelijk is voor het grootste deel van de ellende? Dat zie ik niet gebeuren.
    Dus blijven die initiatieven dagdromerij in kringen waar men nog steeds wenst te denken in termen van wereldhandel en economische groei. En waar men elke kleine concessie toejuicht als een overwinning.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s