Financiële sector oververtegenwoordigd in College van Toezicht advocatuur

Al langer is zichtbaar dat concepten uit het financiële toezicht worden overgenomen in de advocatuur, al ben ik geen onderbouwing tegen gekomen van de geschiktheid van die concepten voor de advocatuur, die hoofdzakelijk uit kleine(re) kantoren (mkb-omvang) bestaat. Die trend zal worden versterkt nu valt te verwachten dat het College van Toezicht binnenkort zal bestaan uit twee mensen uit de financiële sector en één advocaat.

De Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) maakte vandaag bekend dat mevrouw Roelie van Wijk-Russchen bij de minister voor Rechtsbescherming is aanbevolen als nieuw kroonlid van het college van toezicht advocatuur. Uit de profielbeschrijving blijkt dat zij “kan bogen op een lange carrière in de financiële wereld, het bank- en verzekeringswezen en de pensioensector“. In het artikel wordt door de NOvA niet toegelicht waarom het wenselijk is dat twee mensen uit de financiële sector actief zijn als lid van het college.

De andere twee leden van het college zijn advocaat en algemeen deken Frans Knüppe en topambtenaar bij het Ministerie van Financiën Jeroen Kremers.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Financieel recht, onder meer Wft, Wtt en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Financiële sector oververtegenwoordigd in College van Toezicht advocatuur

  1. paul duinkerken zegt:

    In het kader van de trend “Gedragstoezicht” was iemand met kennis en achtergrond in de psycho-sociale sector beter geweest.
    En breder gesproken: ondanks ronkende CV’s is veelal onduidelijk waarom overheid personen benoemd in allerlei toezichtsraden ed. Los van deze mevrouw, de omschrijving “kan bogen op een lange carrière in de financiële wereld, het bank- en verzekeringswezen en de pensioensector. Zo bekleedde zij bestuursvoorzitter- en managementposities” duidt meer op een breed netwerk dan op bekwaamheid. Meer transparantie over geschiktheid van de persoon in relatie tot de functie waarin benoemd wordt zou zeer wenselijk zijn. Hoe selecteert men de personen? Of is de functie open gesteld voor sollicitanten?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s