Het geheime VvE-wetsvoorstel van WMANL

Aanvulling 9 maart 2021: inmiddels is het voorstel wel openbaar, zie de reactie onder dit bericht.

Op het appartementsrecht is van alles aan te merken. Om die reden is de Werkgroep Modernisering Appartementsrecht Nederland (WMANL) in het leven geroepen. De werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van VvE Belang, de VvE-beheerders (VGM NL), de notarissen (KNB), Vereniging Eigen Huis (VEH), de wetenschap en de rechtspraktijk, zo schrijft men op de voorpagina van de website.

Helaas wordt de werkgroep beheerst door productdenken, wat er toe heeft geleid dat het ontwerpwetsvoorstel, dat de werkgroep in september 2020 heeft uitgebracht, niet als pdf aan de lezers ter beschikking is gesteld. Het voorstel is opgenomen in een boek, dat blijkens de productenpagina moet worden gekocht. Op dit pagina staat over het voorstel:

In september 2020 is Deel 11 in de WPNR boekenreeks uitgekomen, waarin ons ontwerpwetsvoorstel is gepubliceerd. Het boek ‘Vervolg ‘Boek 5 BW van de toekomst’, Het ontwerpwetsvoorstel appartementsrechten bevat een uitgebreide toelichting op het ontwerpwetsvoorstel en de voorgestelde AMvB. Daarnaast wordt in aparte hoofdstukken ingegaan op de aanleg voor oplaadpunten voor elektrische voertuigen in VvE’s, de opt-out bij VvE-financiering van onderhoud & verduurzaming en kleine VvE’s. Voor die kleine VvE’s wordt thans de laatste hand gelegd aan een op maakt gemaakte modelsplitsingsreglement.

Een merkwaardige zaak, omdat de kleine VvE’s waarover gesproken wordt het WPNR-boek misschien niet willen kopen maar wel graag willen weten wat de werkgroep heeft bedacht. Een slechte beurt, dus.

Een voorontwerp van het wetsvoorstel uit december 2018 is wel als pdf op de site te vinden.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Contractenrecht, privaatrecht algemeen en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Het geheime VvE-wetsvoorstel van WMANL

 1. Mechteld van der Vleuten zegt:

  Beste mevrouw Timmer,

  Gelukkig mogen we van de uitgever de pdf inmiddels beschikbaar stellen, en dat hebben we net gedaan. Zie http://www.wmanl.nl
  Dankzij de vele reacties die we uit onze maatschappelijke consultatie mochten ontvangen is het definitieve ontwerpwetsvoorstel op vele punten aangepast ten opzichte van het oorspronkelijke ontwerp.

  Met vriendelijke groet,
  Mechteld van der Vleuten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s