We slaapwandelen richting de surveillancestaat

Onder de pakkende titel “We slaapwandelen richting de surveillancestaat” schreef Axel Arnbak een mooi artikel voor het FD (betaalmuur), dat ook op zijn eigen site is te vinden. Intro:

De regering intensiveert systematisch het digitaal volgen van burgers. Hierdoor staat de vrije samenleving steeds meer op het spel. Dat vereist een rotsvaste rechtsstaat én waakzame burgers

Jammer dat er zo velen bij de overheid zijn die deze boodschap, die ook door andere verstandige mensen wordt gebracht, niet begrijpen.

 

Lees de berichten over surveillance op dit blog.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op We slaapwandelen richting de surveillancestaat

 1. Anonymous zegt:

  Volgens mij is de surveillancestaat al lang en breed gearriveerd (9/11 was de katalysator) en het zal heel moeilijk zijn om de klok nog terug te draaien. Dat staat en valt met de bereidheid van mensen om op te komen voor hun rechten en hun levensstijl aan te passen.

  Ik zie dat helaas somber in. De meeste mensen zijn nog niet eens bereid om te stoppen met Facebook en het gebruik van Google als zoekmachine.

  Het wereldbeeld van een hoop mensen zou volledig overhoop gaan als ze zich zouden realiseren hoe ze door publieke en private partijen 24/7 gemonitord en gemanipuleerd worden. Op die wetenschap zit men niet te wachten. Ignorance is bliss.

  De wereld zoals die door George Orwell werd beschreven in 1984 was de amateur versie. We leven nu in de professionele variant. De Stasi in je binnenzak dankzij de smartphone. Het wereldbeeld zorgvuldig gekneed door een breed scala aan gekochte “journalisten”, dure PR firma’s en NGO’s met een agenda. Bedrijven en instellingen die je data verzamelen, analyseren, delen en verkopen, al dan niet rechtmatig, onder het mom van marketing, compliance, de bestrijding van fraude, witwassen en terrorismefinanciering.

  De Nederlandse overheid overtreedt zelf stelselmatig nationale wetgeving en internationale verdragen. Van SyRi tot het delen van informatie met de VS voor aanvallen met drones in o.a. Somalië met vele onschuldige slachtoffers tot gevolg.

  De Nederlandse overheid heeft een ideale voedingsbodem gecreëerd voor georganiseerde criminaliteit dankzij een volledig ontaard drugsbeleid en een lage strafmaat/pakkans. De aanpak blijft vaak steken bij het criminaliseren van onschuldige burgers of het plukken van wat laaghangend fruit. De fantoompijn van een falende overheid is met één woord te omschrijven: “ondermijning”.

  De Nederlandse overheid financiert zelf terrorisme met miljoenen belastinggeld, bijvoorbeeld via Stichting Mayday Rescue Foundation. Als het onverhoopt uitkomt dan komt er snel een stempel staatsgeheim op en gaat de hele affaire in de doofpot. Quod licet iovi…

  Dit is nog maar het topje van de ijsberg.

  In 1945 kon je als Duitser roepen “ich habe es nicht gewusst”. Nog nooit in de menselijke geschiedenis was zo’n enorme hoeveelheid informatie voor zo’n grote groep mensen zo eenvoudig te onsluiten als nu, dankzij het internet. Je hoeft slechts wat tijd en moeite te investeren om het kaf van het koren te scheiden, vrijwel alles is in het publieke domein. Het is niet moeilijk om beter geïnformeerd te zijn dan 95% van de bevolking. Met af en toe een non-fictie boek lezen ben je al een heel aardig eind op weg.

  De oude successformule doet het echter nog steeds: brood en spelen.

  • MayDay Rescue Foundation ken ik niet en van de georganiseerde criminaliteit heb ik geen verstand, maar ik zie genoeg signalen dat er vele partijen zijn die baat hebben bij onveilige IT, vanwege de informatie die het oplevert. Niet voor niets wordt er door de overheid niets gedaan aan het overvloedige gebruik van e-mail voor vertrouwelijke communicatie (zoals facturen).
   Je merkt op dit moment niet dat alle e-mail door computers wordt gelezen, geanalyseerd en misbruikt, maar dat zal niet lang meer duren, lijkt me. (Ik neem aan dat alle geheime diensten alles al wel lezen.)
   En niet voor niets wordt er niet voldoende tegen Facebook opgetreden, terwijl dit bedrijf een rijke informatiebron is voor criminelen en geheime diensten. Dat is ook het probleem van encryptie: het is nodig om het bankverkeer te beveiligen maar wordt ook door criminelen gebruikt. Daarom wil de overheid liever geen encryptie.

   Het verkooppraatje is dat IT alles ‘makkelijker’ en ‘leuker’ maakt. De werkelijkheid is dat IT de samenleving volledig zal gaan ontwrichten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s