Misbruik domeinnaam-privacy door ondernemingen

Onlangs was ik op zoek naar het adtech bedrijf achter een internetdomein. Bij de zoektocht ontdekt ik iets bijzonders: ondernemingen kunnen via ‘privacy’ services verbergen dat zij achter internetdomeinen schuil gaan. Daar zijn privacy faciliteiten natuurlijk helemaal niet voor bedoeld. Privacy is bedoeld voor natuurlijke personen.

Diverse domeinnaam registrars melden dat zij domeinnaam-privacy, aangeduid als ‘domain privacy’ of ‘whois privacy’ aanbieden. Uit de informatie die ik tegen kwam, blijkt dat geen onderscheid wordt gemaakt tussen natuurlijke personen en entiteiten. Ook adtech bedrijven maken gebruik van deze mogelijkheid, zo lees ik in een artikel over sniper-targeting. Dat de uiteindelijk belanghebbenden achter de ondernemer-rechtspersoon niet zichtbaar zijn, vind ik niet zo spannend. Maar dat de ondernemer-rechtspersoon van wie de site is, wordt verhuld, is onjuist.

Daniel van DailyBlogTips schrijft in november 2019 dat spammers en scammers zich achter domeinnaam-privacy verbergen. Datzelfde geldt ongetwijfeld voor criminelen. Hij zegt dat een geloofwaardige onderneming niet van een dergelijke service gebruik hoort te maken.

Het is hoog tijd dat domeinnaam-privacy alleen nog mogelijk is voor natuurlijke personen en geen verhullingsmogelijkheden voor rechtspersonen en andere entiteiten biedt.

NB Uiteraard zal ontwijkingsgedrag (een onderneming registreert een domein op naam van een natuurlijke persoon om gebruik te kunnen maken van domeinnaam-privacy) moeten worden aangepakt.

 

Meer informatie:

  • Wikipedia over domain privacy.
  • Daniel, DailyBlogTips: Time to Stop Using Whois Privacy?, november 2019.
  • Artikel (pdf) over sniper-targeting door Marc Faddoul, Rohan Kapuria en Lily Lin, “Sniper Ad Targeting”, 10 mei 2019. Op pagina 15 staat: “Nonetheless, the company intentionally conceals all information about the company. The servers are registered with the WHOIS Privacy Service, an option used to keep the registrant identity private“.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in ICT, privacy, e-commerce en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s