Overheid geeft e-mail officiële status terwijl het tijd is voor iets anders | uitvoeringsregels Wet elektronische publicaties geconsulteerd

Een onderwerp waarover in de donkere dagen wordt geconsulteerd  is de elektronische bekendmaking van overheidsmededelingen. Op dat gebied is een Wet elektronische publicaties tot stand gekomen.

Daarin  is opgenomen dat de verplichting voor overheidsinstanties (‘bestuursorganen’) om te publiceren in huis-aan-huisbladen wordt vervangen door een verplichting te publiceren in een elektronisch officieel publicatieblad. Tevens wordt een wettelijke regeling getroffen voor een voorziening waarmee iedereen via e-mail bericht kan ontvangen over publicaties die zien op de omgeving van het BRP-adres.

Ter uitwerking van deze wet, worden in ontwerpen voor een besluit en regeling nadere regels gesteld.

Ongevraagde e-mail van de overheid (terwijl e-mail onveilig is)
Een van de onderwerpen van de uitvoeringsregels is dat dat personen die een geactiveerd account hebben bij de portal MijnOverheid.nl bekendmakingen, mededelingen en kennisgevingen die betrekking hebben op hun directe woonomgeving kunnen inzien via deze portal; voorts worden zij (als zij hun e-mailadres in de portal hebben opgegeven) automatisch per e-mail geattendeerd op nieuwe publicaties inzake de directe woonomgeving. Men kan zich van deze automatische notificaties afmelden (opt-out systeem). Het is bijzonder dat de wetgever gekozen heeft voor een opt-out systeem. Dat getuigt van ongezonde bemoeizucht.

Daarmee bezorgt de overheid e-mail, dat een erkend onveilig communicatiemedium is (lees hier meer) een officiële status, terwijl het hoog tijd is dat er een alternatief komt.

Ik ben benieuwd of de huidige e-mail attendering die via overheid.nl kan worden ingesteld blijft bestaan. Overigens blijken de mensen die zich op deze service geabonneerd te hebben overwegend 35 jaar of ouder te zijn.

Bejaarde abonnees
Grappig is dat in een random steekproef 60% van de abonnees ouder dan zestig jaar was. Hopelijk komt dat niet omdat deelnemers aan de steekproef net als ik gewend zijn om – als er om een leeftijd wordt gevraagd – op te geven dat ze in 1900 geboren zijn…

 

Meer informatie:

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuursrecht, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s