Inzagerecht op grond van de AVG | AG München Az. 155 C 1510/18

Op 4 september jl. wees een Duitse rechter een interessante uitspraak over het inzagerecht op grond van de AVG.  Uit de uitspraak volgt (als ik het Duits goed heb begrepen) dat ook persoonsgegevens in het kader van een incassotraject onder de AVG vallen.

De vorm waarin informatie wordt verschaft, is niet voorgeschreven, aldus de rechter in overweging 55:

Für die Auskunft ist keine bestimmte Form vorgeschrieben, vgl. BeckOK Datenschutzrecht, Stand 1.2.2019, Art. 15 Rn. 58. Die Reichweite der Bestimmung in Art. 15 Abs. 3 Satz 1 „Kopie“ ist umstritten, vgl. zum Ganzen BeckOK am angegebenen Ort, Rn. 87 ff.

Het doel van het inzagerecht is niet de administratie van betrokkene te vergemakkelijken, maar is er op gericht dat de betrokkene de omvang en aard van de verwerkte persoonsgegevens kan beoordelen, aldus overweging 50:

Der Anspruch aus Art. 15 DSGVO dient nicht der vereinfachten Buchführung des Betroffenen, sondern soll sicherstellen, dass der Betroffene den Umfang und Inhalt der gespeicherten personenbezogenen Daten beurteilen kann

 

Lees Carlo Piltz, die op de uitspraak attendeerde:

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Handelsrecht, ICT, privacy, e-commerce. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s