Arnbak: Draconische Europese censuurwetten geen oplossing voor onwenselijke informatie online

Axel Arnbak, advocaat en onderzoeker aan het Instituut voor Informatierecht (Universiteit van Amsterdam) schreef een goed artikel voor Het Financieele Dagblad, waarin hier kritiek levert op het Europese voorstel voor de Terrorisme Content Verordening. Hij maakt korte metten met de Europese politieke marketing, met onder meer:

Want de wetsvoorstellen zijn altijd slordig, bieden geen antwoord op het complexe vraagstuk van onwenselijke webcontent, werken censuur in de hand en plaatsen de EU juist in een geopolitiek kwaad daglicht.

Hij bekritiseert onder meer het ontbreken van onderbouwing van de omvang van het probleem, zodat een beoordeling van een goede verhouding tussen middelen en doel niet mogelijk is. Ook met het uploadfilter veegt Arnbak de vloer aan en schrijft:

Kennelijk ambieert de EU een gecensureerde mediaomgeving waarin het onlinegedrag van iedere journalist, ondernemer en burger wordt gemonitord op wenselijk gedrag.

en besluit met:

In feite is de Europese oplossing symboolwetgeving die meer schaadt dan baat.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s