iBestuur rel rondom gechipte mens: boetekleed

iBestuur veroorzaakte een rel over de gechipte mens waarover Pieter Lievense in de laatste nieuwsbrief van 12 april jl. schrijft:

De Taskforce Samen Organiseren – gemeentesecretarissen en directeuren – proberen de digitale samenwerking binnen en tussen gemeenten op te schudden. In de special verzucht één van die gemeentesecretarissen dat die veilige digitale authenticatie er nu toch eindelijk eens moet komen: alles op één chip. Een prikkelende kop: ‘Hoe mooi zou het zijn, een chip bij de geboorte’, en een enigszins provocerende foto van een injectienaald-met-chip, zetten enkele lezers op het verkeerde been en een rel was geboren. Het ene SP-Kamerlid wilde van de minister weten of er geen ethische en privacy-bezwaren kleefden aan het ‘plaatsen van een chip in mensen bij de geboorte’ en, o ja, of er een relatie bestond met de BRP. Een ander SP-Kamerlid ging in een blog op TPO nog een stukje verder: ‘Ambtenaren willen een chip in elke baby’, met als onderkop: ‘Over het sluipende gif van de kletsende klasse’.

Wij hebben het boetekleed aangetrokken: de combinatie van een suggestieve kop en een provocerende foto kon niet-ingevoerde lezers op het verkeerde been zetten, maar nergens in het artikel wordt gesproken over het inbrengen van chips in pasgeborenen en die arme gemeentesecretaris had dat zelfs in de wildste fantasieën niet bedacht. Die had een chipkaart of een mobieltje voor ogen. Desalniettemin kregen we flinke emmers hoon en verwensingen over ons heen uit hoeken en gaten van internet waar we het bestaan niet van kenden. Compleet met uitnodigingen van websitebeheerders om daar weer op te reageren ‘liefst met een scheldkanonnade!’ Echt waar, het stond er.

Dus hebben we het artikel snel online geplaatst met een nieuwe kop en een andere illustratie en daarbij een kadertje met een opsomming van alle aanpassingen en het waarom. Tekst en uitleg gemaild naar de SP-Kamerleden, fractiesecretariaat en alle websites die er over bericht hadden.
De journalistieke websites hebben de uitleg overgenomen. De reaguurders zijn weer verder gevaren op de golven van woede.
Het weblog van het Kamerlid staat nog steeds online.

Overigens publiceert iBestuur lezenswaardige nieuwsbrieven, online hier te raadplegen. Aanmelding voor de e-mail nieuwsbrief kan via deze pagina.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuursrecht, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s