Rabobank weigert hypotheek wegens schuld van € 317,63 en huren van een auto leidt tot BKR-registratie

Al eerder schreef ik over het Bureau Kredietregistratie, met onder meer het ontbreken van transparantie bij dit samenwerkingsverband van bedrijven en de ondoorgrondelijke regels.

Rabo weigert hypotheek
Met regelmaat halen de uitwassen van het BKR-systeem de media, deze maand ook het FD, waarin een recente rechterlijke uitspraak wordt besproken. Die uitspraak ging over een schuld van een consument aan Vesting Finance (overgenomen van Neckermann) van € 317,63, die het aangaan van een hypotheek bij de Rabobank blokkeerde en waarvan de consument niet afwist. Vesting Finance werd door de rechter veroordeeld tot verwijdering van de BKR-registratie.

Vreemd is dat Vesting Finance hier over gaat en niet BKR zelf. Onbegrijpelijk dat het BKR-systeem nog steeds niet onder handen is genomen. En onverkwikkelijk is dat een bank een hypotheek mag weigeren wegens een dergelijke lage schuld.

Huren van een auto
Bij velen onbekend: ook het huren van een auto (‘private lease’) levert een BKR-registratie op, iets waarvoor de aanbieders van deze dienst niet altijd duidelijk waarschuwen. Zie het bericht van de vereniging Eigen Huis “Heeft private lease invloed op de maximale hypotheek?” (8 februari 2018).

Overigens: normaliter leidt huren niet tot een BKR-registratie (zo worden dacht ik huurovereenkomsten voor woningen niet geregistreerd). Het roept de vraag op wanneer huur wel en wanneer huur geen registratie oplevert.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Contractenrecht, privaatrecht algemeen, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s