Wordt Digid eindelijk veilig? | Inloggen bij de Nederlandse overheid

Al lange tijd wordt er zware kritiek geleverd over het onveilige inlogsysteem van de overheid, het ‘DigiD’, wat niet meer is dan inlognaam en wachtwoord.

Het lijkt er op dat er langzamerhand beweging komt. Uit een bericht op de site Digitale Overheid blijkt dat er meer veiligheid aan zit te komen.

Sinds 17 juli is het mogelijk om bij alle organisaties die gebruikmaken van DigiD in te loggen met de DigiD app. Bij de Belastingdienst Toeslagen, DUO, Studentenreisproduct, Studielink, MijnOverheid, mijn.digid.nl en DigiD Machtigen was het al sinds maart mogelijk. Nu heeft iedereen bij elke organisatie de keuze om in te loggen met de DigiD app.
Inloggen met de DigiD app is eenvoudig. Iemand kiest in het inlogscherm van DigiD voor ‘inloggen met de DigiD app’ en voert zijn gebruikersnaam in, scant vervolgens de QR-code die verschijnt met de app, voert de pincode in en is ingelogd. Het invullen van een wachtwoord hoeft niet meer.

De volgende stap
In de toekomst wordt de DigiD app versterkt door een extra controle via het uitlezen van de NFC-chip op identiteitsdocumenten. Hierdoor kan de identiteit van de gebruiker met nog meer zekerheid worden vastgesteld.

Overigens vraag ik me af waarom er geen controle op het mobiele telefoonnummer (gebruikt op het apparaat waarop de app is geïnstalleerd) plaats vindt.

Meer informatie:


Aanvulling 6 april 2018
Uit diverse berichten over DigiD-fraude blijkt dat daarbij belastingdienst medewerkers betrokken zijn, zoals recent Ex-belastingambtenaar de cel in voor DigiD-fraude.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuursrecht, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Wordt Digid eindelijk veilig? | Inloggen bij de Nederlandse overheid

  1. Pingback: Veilig Inloggen Mijn Overheid - Nl-Inloggen.Com

  2. Pingback: Duo Inloggen Onveilig - Nl-Inloggen.Com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s