Duitse iDEAL-pendant onder juridisch vuur

In een uitspraak van Landgericht Frankfurt am Main tussen de Duitse consumentenbond en een dochteronderneming van de Deutsche Bundesbahn, is bepaald dat die dochteronderneming onrechtmatig handelde door de gebruikers van de online dienst geen alternatief te bieden voor de Duitse pendant van iDEAL, de zgn. Sofortüberweisung via betaaldienstverlener Sofort AG.

De betaaldienstverlener krijgt zeer veel informatie over de gebruiker. Daarbij is niet alleen sprake van afgifte van PIN en TAN aan Sofort AG, en kennisneming door Sofort AG van het saldo van de rekening. De betaaldienstverlener krijgt nog veel meer,

die Umsätze der letzten 30 Tage sowie den Kreditrahmen für den Dispokredit … Ausserdem wird das Vorhandensein anderer Konten geprüft und deren Bestände erfasst. Die Abfrage dieser Daten erfolgt automatisiert, wobei der Nutzer über die Datenabfrage vorher nicht informiert wird

De rechter is van mening dat Sofort AG veel informatie krijgt en gebruikersprofielen kan samenstellen, doordat deze

umfassenden Einblick in die Kunden-Kontoinformationen [erhält]. Hierbei handelt es sich um besonders sensible Finanzdaten, die auch zur Erstellung Persönlichkeitsprofilen genutzt werden könnten. (…) Dies birgt erhebliche Risiken für die Datensicherheit und eröffnet erhebliche Missbrauchsmöglichkeiten.

Het gaat er niet om of de betaaldienstverlener in concreto onveilig is:

Dabei kommt es im Ergebnis nicht auf die konkrete Sicherheit des Dienstes “Sofortüberweisung” an, sondern auf die grundsätzliche Erwägung, dass der Verbraucher nicht gezwungen werden kann, seine Daten diesem erhöhten Risiko auszusetzen.

Deze zaak roept de vraag op welke informatie de Nederlandse betaaldienstverleners via het iDEAL systeem verkrijgen.


Aanvulling 2 augustus 2017
Het persbericht van de consumentenbond van 19 juli jl. is hier te vinden (Duits).

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s