Persoonsgegevens en de risico’s van het kadaster

Al enige tijd geleden heeft de Vereniging Eigen Huis aandacht gevraagd voor de veiligheidsrisico’s verbonden aan het kadaster. Via dat register kunnen vertrouwelijke persoonsgegevens worden ingezien en bestaat risico voor misbruik.

Inmiddels is door de staatssecretaris van het ministerie van veiligheid een adviesaanvraag ingediend bij de Autoriteit Persoonsgegevens, met de volgende inhoud:

Op basis van artikel 17 van de Kaderwet adviescolleges verzoek ik u hierbij advies uit te brengen over het bovengenoemde vraagstuk en daarbij in ieder geval in te gaan op de twee genoemde casus, waaronder in het geval van de casus over de registers van het Kadaster specifiek op de balans tussen de toegankelijkheid van de gegevens en de bescherming van de privacy en veiligheid van mensen. Het lijkt van belang om deze casus te bezien in samenhang met andere basisregistraties en openbare registers, zoals het Handelsregister. Voor de Kadastercasus onderzoekt het Ministerie van Infrastructuur en Milieu in overleg met het Kadaster of in bijzondere situaties afscherming van gegevens van specifieke personen in het kader van veiligheid moet prevaleren boven het belang van de rechtszekerheid. Een mogelijke wijziging van de regelgeving ter afscherming van de persoonsgegevens in die bijzondere situaties, is daarmee in ontwikkeling voor wat betreft de registers van het Kadaster.

Het advies zal hopelijk niet alleen gaan over de afscherming van gegevens van bepaalde personen, maar ook over de vraag welke persoonsgegevens via het kadaster bekend kunnen worden (zoals nummers van ID-bewijzen, BSN, andere gegevens die in akten staan).

Het illustreert dat iets wat in de analoge wereld nog kon, in een digitaliserende wereld moeilijkheden kan gaan opleveren. Ik ben benieuwd naar het advies van de Autoriteit.

Meer informatie:

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s