E-mail is onveilig | dus niet geschikt voor de rechtspraak

E-mail is onveilig, zo blijkt uit de adviezen die Fox-IT aan de Nederlandse Orde van Advocaten heeft gegeven, de cybersecuritytips (pdf) beginnen er mee. Toch leeft een groot deel van de Nederlanders in zalige onwetendheid of denkt dat het “ook maar een mening” is.

Niet alleen aan advocaten moet worden uitgelegd dat vertrouwelijke informatie niet per e-mail kan worden verstuurd. Dezelfde boodschap is ook voor rechters van belang. Lees het artikel van Corien Prins voor NJBlog, “E-mailverkeer en de kernwaarden van de Rechtspraak“, waarin zij het voor iedereen die het wil lezen nog een keer uitlegt. Zij schrijft onder meer:

Bij de Rechtspraak gaat het om kwetsbare dossiers met gevoelige gegevens. Gegevens die de positie van individuen en bedrijven raken en potentieel enorm kunnen raken. Dergelijke gegevens mogen niet op straat komen te liggen. Wie over deze dossiers en gegevens correspondeert via e-mailfaciliteiten die gebruik maken van een publiek netwerk neemt dan ook het risico dat de gegevens in verkeerde handen vallen.

Kortom:

  • E-mail is als een briefkaart, die makkelijk onderweg onderschept en gelezen kan worden.
  • Een e-mail kan eenvoudig gemanipuleerd worden.
  • E-mail is kwetsbaar door phishing en andere malafide praktijken.

Het wordt tijd dat de Nederlandse overheid dit aan iedereen op een duidelijke manier bekend maakt, in plaats van zich er stil over te houden. En waar blijft het initiatief wat er wel in Duitsland is, voor beveiligde e-mail? Meer over de Duitse activiteiten in dit bericht.


Aanvulling 18 januari 2017
In Mr. Online verscheen een artikel ‘Rechters e-mailen wél veilig’, waaruit blijkt dat men zich bij de rechtspraak bewust is van de risico’s van e-mail en dat daar regels voor zijn.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in ICT, privacy, e-commerce, Procesrecht, rechtspraak en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op E-mail is onveilig | dus niet geschikt voor de rechtspraak

  1. PJ Westerhof zegt:

    De NOvA-tips melden voor email-verkeer duidelijk : ‘Uitwisseling van vertrouwelijke informatie alleen indien beide partijen onderling mailverkeer kunnen versleutelen”.
    Dat is al zeer eenvoudig binnen enkele minuten te regelen via de combinatie Thunderbird/Enigmail, bij voorkeur via een stand-alone kantoor-PC.
    De digitalisering van Justitie even latend voor wat het is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s