Digitaal zorgenkindje Rotterdam

De gemeente Rotterdam is een digitaal zorgenkindje, zo kon al eerder worden geconstateerd. De problemen zijn nog niet opgelost, want ze hebben hulp van Microsoft nodig om cyberaanvallen te voorkomen, zo stond vorige maand op security.nl.

Wifi-tracking

Rotterdam is een van de gemeenten, die afgelopen maand van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) een standje kreeg omdat de gemeente toe laat dat het bedrijf CityTraffic wifi-tracking uitvoert in Rotterdam. De AP schrijft dat de gemeente een rechtmatige grondslag voor de tracking moet hebben én dat mensen tijdig helder geïnformeerd moeten worden over welke gegevens worden verzameld en waarvoor dat gebeurt. Voorts schrijft de AP:

Daarnaast mogen de persoonsgegevens maar voor een beperkte periode worden bewaard. Dat mag alleen zolang het noodzakelijk is voor het doel van de metingen. Voor meetgegevens binnen winkels is dit maximaal 24 uur. Na die periode moeten de gegevens direct worden vernietigd of onomkeerbaar worden geanonimiseerd.

Inmiddels zijn er kamervragen gesteld.

Rekenkamer onderzoek

De Rotterdamse Rekenkamer doet onderzoek naar de cybersecurity bij de gemeente Rotterdam, zo werd in maart jl. meegedeeld. Inmiddels zijn we drie maanden verder, maar op de site van de Rekenkamer kon ik nog niets vinden.

Het blijft tobben in Rotterdam.


Aanvulling 5 augustus 2016
Op de Idensys site verscheen een artikel “Inloggen met Idensys bij digitale koploper Rotterdam“. Volgens het artikel zou de gemeente in lijstjes met digitale koplopers voorkomen. Verbazingwekkend. Ik keek weer of de uitkomsten van het Rekenkamer onderzoek er al zijn, niets gevonden.


Aanvulling 10 oktober 2016
Mark Hoogstad schreef op 14 september jl. ‘Opnieuw persoonsgegevens duizenden Rotterdammers op straat‘. In Metro verscheen op 29 september 2016 een artikel van Job Halkes, Rotterdamse ambtenaren al 21 keer slordig met data.
Op 29 september werd er vergaderd binnen de gemeente, zo blijkt uit een verslag van de Rotterdamse VVD. Het lijkt er op dat de gemeente nu eindelijk iets gaat doen. Notulen van deze vergadering heb ik op de Rotterdamse raadsinformatiesite nog niet gevonden.
Het Rekenkamer rapport lijkt er nog niet te zijn. Overigens is het plan om digitaal te stemmen wel afgeblazen.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s