Wetenschapsagenda

Onlangs stuitte ik op de site van de Wetenschapsagenda. Op die site worden de burgers uitgenodigd om hun vragen in te dienen:

U kunt tot 1 mei bijdragen aan de ontwikkeling van de Nationale Wetenschapsagenda en uw vraag aan de wetenschap indienen via deze site. De agenda bundelt de thema’s waar de wetenschap zich de komende jaren op zal gaan richten. Wat zijn kansrijke uitdagingen voor de Nederlandse wetenschap en hoe kan de wetenschap bijdragen aan het vinden van oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken en het benutten van economische kansen?

Ik hoop dat ook verbetering van de regelgeving voorwerp van onderzoek kan zijn. Zo denk ik aan vragen als:

  • Rechtsstaat: Hoe kan onze democratie beter worden ingericht zodat politici meer naar de lange termijn kijken en minder hijgerig bezig zijn met de waan van de dag. Hoe kan worden gewaarborgd dat de rechtsstaat niet wordt ondergraven, waarbij ik denk aan de kritiek van mensen als Brenninkmeijer op de rechtsstaat, lees zijn artikel in het NJB.
  • Compliance: Heeft het zin om allerlei overheidstaken met betrekking tot bestrijding van fraude en corruptie bij de (ondernemende) burger neer te leggen, zoals nu in veel wetgeving gebeurt (zoals bijvoorbeeld in de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme, Wwft). Heeft de grote bureaucratie rondom dit soort regels (die dwingen dat de burger bewijst dat hij voldoende maatregelen heeft genomen om het zich voordoen van ‘ongelukken’ te voorkomen) wel zin? Hoe komt het dat er zoveel ingewikkelde regelgeving wordt gecreëerd die zelfs door juristen nauwelijks kan worden doorgrond en waarom wordt er verwacht dat kleine en grote ondernemingen, van alle soorten en maten, in staat zijn die regelgeving na te leven?
  • Nieuwe oligopolies: Is het wel verstandig dat via de huidige mededingsregels, privatisering van overheidstaken en allerlei andere regels nieuwe oligopolies worden gecreëerd, met soms beleidsbepalers die zich buiten de EU bevinden. Voorbeelden zijn de zorgverzekeraars, de telecomaanbieders en de ondernemingen actief in het openbaar vervoer. Zie bijvoorbeeld het recente artikel over KPN, de auteur verwacht dat KPN zal worden opgeslokt, mogelijk door een niet-Europese partij.
  • De nieuwe grootmachten: Worden de Nederlandse en Europese burgers en ondernemingen wel voldoende beschermd tegen de macht van en surveillance door grote ondernemingen die wereldwijd actief zijn, zoals Google, Facebook, Microsoft, Amazon en consorten.
  • Extraterritoriale werking van regelgeving: Wat is het gevolg van de neiging van een aantal machtige landen, zoals de Verenigde Staten, om hun recht ook van toepassing te verklaren  buiten hun landen, en andere staten en buitenlandse ondernemingen te dwingen activiteiten te ontwikkelen ten behoeve van (bijvoorbeeld) de Verenigde Staten (extraterritoriale werking van regelgeving). Voorbeeld 1: de FATCA die Europese landen en Europese ondernemingen dwingt om gratis gegevens over ‘Amerikaanse belastingplichtigen’ te verstrekken aan de Amerikaanse autoriteiten. Voorbeeld 2: de Amerikaanse sanctieregels, die zo ruim worden geïnterpreteerd dat zij ook van toepassing zijn op gebeurtenissen zonder of met een minieme relatie met de Verenigde Staten. Zie hier over het artikel van M.J. Blotwijk in het Tijdschrift voor Sanctierecht & Onderneming, 2015 nr. 1.
  • Extraterritoriale werking van regelgeving: Is het beboeten van buitenlandse ondernemingen op grond van extraterritoriaal werkende regelgeving al een belangrijke nieuwe inkomstenbron voor bepaalde staten, respectievelijk ziet het er naar uit dat dit een belangrijke inkomstenbron gaat worden. Worden buitenlandse ondernemingen harder aangepakt dan binnenlandse ondernemingen? Welke economische effecten hebben dit soort regelgeving?

Dit soort vragen vind ik mateloos interessant. Ik moet nog eens kijken of dit binnen het format van de Wetenschapsagenda past.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Juridisch diversen en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s