Goed digitaliseren van de rechtspraak kost geld | KEI

Onlangs verscheen in het tijdschrift Mr. een artikel over het digitaliseringsproject van de Nederlandse rechtspraak, het programma “Kwaliteit en Innovatie” (KEI), dat veel meer blijkt te kosten dan oorspronkelijk gedacht.
Naar aanleiding van het artikel verschenen een aantal reacties. Ik heb ook meegedaan door middel van het navolgende commentaar dat op 3 april jl. is geplaatst:

De beleidsmakers denken maar ‘even’ de rechtspraak te kunnen digitaliseren. Maar zo gemakkelijk is dat niet. De huidige wereld is vol brakke ICT-systemen bij grote organisaties (overheid en bedrijven) die een toenemend gevaar voor de burger vormen.
Juist de rechtspraak dient zorgvuldig en veilig te zijn. Het is daarom terecht dat de digitalisering zeer zorgvuldig gebeurt.
Ik hoop van harte dat er bij de rechtspraak geen nieuwe DigiNotar of Digid gaat ontstaan. Het Digid, het onveilige en fraudegevoelige systeem om bij de rijksoverheid in te loggen, illustreert hoe gevaarlijk de overheid bezig is. Ik vrees dat de gewone burgers en ondernemers het slachtoffer worden van slechte digitalisering. Het wordt tijd voor kwaliteit, zowel in de bediening als voor wat betreft veiligheid (security) en integriteit. Wellicht kan de rechtspraak hier een voorhoederol spelen.

Overigens waren berichten die in maart jl. op de site van de rijksoverheid verschenen met de akelige aanduiding ‘herijking van de KEI business case‘ aanleiding voor de berichtgeving over de kosten van KEI. Dat KEI als ‘business case’ wordt aangeduid, geeft wel zorgen.

Meer informatie

De kosten van KEI bij de rijksoverheid:

  • Resultaten van de herijking van de KEI business case die is uitgevoerd in november/december 2014, door The Boston Consulting Group (december 2014): html-pagina, directe link naar rapport.
  • Toelichting door de Rechtspraak op de business case van het programma kwaliteit en innovatie (ongedateerd maar vermoedelijk van dit voorjaar): html-pagina, directe link naar de toelichting.
  • Rapport ‘Programma Kwaliteit en Innovatie. Eindrapportage Validatie en Advies‘, hoofdrapportage van de advisering aan het programma KEI (25 juni 2013): html-pagina, directe link naar rapport.

Overige berichten over de kosten van KEI:

Algemeen over digitalisering van de rechtspraak:

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in ICT, privacy, e-commerce, Procesrecht, rechtspraak en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s