Wordt het tijd voor een Nationale Fraude Autoriteit?

Op 12 juni 2014 heeft kamerlid Sharon Gesthuizen een initiatiefnota ingediend, getiteld “Naar een Nationale Fraude Autoriteit (NFA)”. Zij stelt voor om een volwaardige Nationale Fraude Autoriteit op te richten, naar Brits voorbeeld, die de fraudebestrijding naar een hoger plan moet tillen. De doelen en taken van deze instelling worden door haar omschreven als:

De doelen en taken van deze op te richten Nationale Fraude Autoriteit zouden in ieder geval, maar mogelijk niet uitsluitend, kunnen zijn:
–    Verzamelen van informatie over financieel-economische criminaliteit
–    In kaart brengen van aard en omvang van fraude
–    Signaleren van tendensen en verschuivingen in criminaliteit
–    Constateren van knelpunten in de fraudebestrijding, zoals knelpunten in wetten en regels, maar ook gebrekkige samenwerking tussen betrokken partijen
–    Periodiek rapporteren over aard en omvang van fraude, verschuivingen, belangrijkste risicogebieden en faciliteerders van fraude
–    Adviseren over het stellen van prioriteiten in de fraudebestrijding
–    Zo nodig adviseren over aanpassen van wetten en regels om deze fraudebestendiger te maken en fraudebestrijding te verbeteren
–    Bevorderen van samenwerking tussen alle betrokken partijen, waaronder ook de diverse betrokken ministeries, en samenhang in het beleid
–    Verbeteren van hulp en steun aan slachtoffers van fraude

Of dit betekent dat FIU-Nederland, het FEC en de diverse andere instellingen (zoals de belastingdienst, DNB) die zich hier ook (deels) mee bezig houden kunnen worden opgeheven, vermeldt zij niet. Ze heeft het alleen over integratie van de Fraudehelpdesk en Steunpunt Acquisitiefraude. Ook de relatie met het ministerie van Veiligheid wordt niet uitgewerkt. Een verband met de systemen inzake de witwasbestrijding (zoals de Wwft met alle toezichthouders) ontbreekt geheel.

Het is de vraag of de Britten ons voorbeeld moeten zijn, nu hun rechtssysteem zo anders is.

Inmiddels heeft de vaste commissie voor Veiligheid en Justitie vragen en opmerkingen ingediend over de initiatiefnota. Daarin worden ook vragen gesteld over de positie van de NFA binnen de rijksoverheid.

Bericht KNB

De KNB besteedt aandacht aan de initiatiefnota in dit bericht:

Tweede Kamer stelt vragen over initiatiefnota Nationale Fraude Autoriteit
22 september 2014

De vaste commissie voor Veiligheid en Justitie heeft vragen en opmerkingen ingediend over de initiatiefnota ’Naar een Nationale Fraude Autoriteit‘ van Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen (SP). Zij pleit voor het inrichten van een nationaal anti-fraudebureau om fraude gecoördineerd aan te kunnen pakken.

De vragen van de Tweede Kamerfracties hebben onder meer betrekking op de taken van de voorgestelde Nationale Fraude Autoriteit (NFA). Zo wil de VVD weten hoe een NFA ‘coördinatie en focus kan aanbrengen in de landelijke fraudeaanpak’. De SP-fractie is benieuwd hoe er door de praktijk is gereageerd op de initiatiefnota. En de fractie van het CDA vraagt naar een overzicht van fraude in Nederland.

Brits model
In de initiatiefnota verwijst Gesthuizen naar de Britse National Fraud Authority. Zij meldt in haar nota dat deze autoriteit een groot succes is. Reden voor de D66-fractie om te vragen of Gesthuizen dit succes kan toelichten. Bovendien wil D66 weten welke concrete resultaten er door de National Fraud Authority zijn geboekt. De CDA-fractie wil weten of de Britse NFA ook zwakke plekken kent. De fractie van de VVD merkt op dat de National Fraud Authority afgelopen maart is opgeheven en wil daarom weten waarom wordt voorgesteld een zelfde fraudeautoriteit in Nederland in te stellen.

Oprichting NFA
Een op te richten NFA moet volgens Gesthuizen beschikken over doorzettingsmacht en voldoende bevoegdheden. De VVD vraagt zich af wat hieronder wordt verstaan. En hoe zou de NFA zich verhouden tot de rol van de minister van Veiligheid en Justitie? De PVV-fractie wil weten wat het ministerie van Veiligheid en Justitie ervan vindt dat de voorgestelde NFA onder de verantwoordelijkheid van de minister komt te vallen. Tot slot stellen de Tweede Kamerfracties ook een aantal vragen over de financiële gevolgen van het oprichten van een NFA.

Meer informatie

Aanvulling 26 november 2014

Uit een uitlating van bovengenoemd kamerlid tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van veiligheid op 25 november 2014 blijkt dat de minister niets voor het plan voelt.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Wordt het tijd voor een Nationale Fraude Autoriteit?

  1. Pingback: Naar een Nationale Fraude Autoriteit? ← BijzonderStrafrecht.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s