Aansprakelijkheid van “degene die beschikt” over de bankrekening van de belastingschuldige

In mijn artikel “Strakkere regels belastingterugbetaling, toeslagen betaling en cessie vorderingen op de fiscus” komt ook de nieuwe aansprakelijkheidsbepaling aan de orde. Over die bepaling ontving ik de volgende vraag:

Uw artikel in Accountancynieuws over de aansprakelijkheid per 1 januari 2014 betreffende terugbetalingen door de belastingdienst bracht mij tot de volgende vraag.
Hoever reikt het kunnen beschikken over de bankrekening waarop is uitbetaald? Zie onderstaand deel gekopieerd deel uit uw artikel:

“Op 1 januari 2014 treedt een nieuwe aansprakelijkheidsbepaling in werking. Deze houdt in dat degene die kan beschikken over een bankrekeningnummer waarop inkomstenbelasting of omzetbelasting is uitbetaald, hoofdelijk aansprakelijk is voor de inkomstenbelasting en de omzetbelasting die een belastingschuldige is verschuldigd voor zover het bedrag aan verschuldigde belasting is betaald op die bankrekening.”

Het ligt voor de hand dat het de rekening c.q. mederekeninghouder is.
Maar geldt die hoofdelijke aansprakelijkheid ook voor degene aan wie door de rekeninghouder(s) een bancaire volmacht dan wel een notariële volmacht is verstrekt?
Graag uw mening hierover.

Naar aanleiding van deze vraag heb ik de vragensteller gemeld dat hij een terechte vraag stelt over de betekenis van “het kunnen beschikken”. De parlementaire geschiedenis zegt er vrijwel niet over. Dat betekent dat we in het duister tasten over de exacte reikwijdte.
Ik verwacht dat de fiscus zich op het standpunt zal stellen dat ook gevolmachtigden onder de aansprakelijkheidsregeling vallen.
Helaas kan ik geen zekerheid geven over de juiste interpretatie. Het is aan te bevelen de rechtspraak op dit punt goed te volgen.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Belastingrecht, Contractenrecht, privaatrecht algemeen en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s