Les in dingen die je als gewone burger niet wil weten (over de opleidingseisen van de Wwft)

Een van de bizarre bijverschijnselen van de bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering is dat gewone burgers – nl. de grote groep Nederlandse ondernemers die onder Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) vallen – zich moeten gaan verdiepen in het werkterrein van politie en justitie.

Artikel 35 van deze wet schrijft voor (met noot van mij):

Een instelling [*] draagt er zorg voor dat haar werknemers, voor zover relevant voor de uitoefening van hun taken, bekend zijn met de bepalingen van deze wet en periodiek opleidingen genieten die hen in staat stellen een ongebruikelijke transactie te herkennen en een cliëntenonderzoek goed en volledig uit te voeren.

Vooral de zinsnede “die hen in staat stellen een ongebruikelijke transactie te herkennen en een cliëntenonderzoek goed en volledig uit te voeren” is belangrijk.

Het interessante effect van deze verplichting is dat ondernemers hun personeel moeten leren hoe ze kunnen witwassen respectievelijk terrorismefinancieren. Bij “witwassen” gaat het om verhullen van opbrengsten van alle soorten criminaliteit. Eigenlijk komt het neer op privatisering van de bestrijding van criminaliteit. En terrorismefinanciering is ook al een zeer breed begreep, zie hierover mijn artikel van onlangs over de wijziging van de definitie. Aangezien ik me iedere dag weer verbaas over dit verschijnsel, volg ik wat er over dit onderwerp wordt geschreven door de ambtenaren die de bedenkers zijn van deze concepten.

Nu viel mijn oog op een aankondiging door het International Centre for Counter-Terrorism (ICCT) van een gratis cursus terrorisme,

New free online course on ‘Terrorism and Counterterrorism’ starting 30 September
Starting on 30 September, the entire world can follow the lectures given by Edwin Bakker, Leiden Professor of Terrorism and Counterterrorism. Is terrorism becoming more deadly? Is deradicalisation possible? These are questions that Bakker wants to address in his Massive Open Online Course, which is accessible to everyone.

Als ik de introductie lees, dan vrees ik dat de ijverige Wwft-plichtige ondernemers die willen voldoen aan de opleidingseis van de Wwft, aan deze cursus niet zoveel zullen hebben.

Het zou fijn zijn als artikel 35 van de Wwft eens terug ging naar de tekentafel van de ambtenaren en wetgever en als zij in overleg met de verschillende brancheorganisaties zouden komen tot een praktisch alternatief.

[*] Het woord “instelling” is een aanduiding voor alle ondernemers die onder de Wwft vallen. Dit loopt van banken tot en met makelaars.

Meer informatie over de Wwft:

  • Actuele tekst van de Wwft (let op, het financiële recht verandert voortdurend, dus een pocket kopen heeft geen enkele zin)
  • Op deze pagina heb ik enige links bij elkaar gebracht over de Wwft, niet alles klopt nog

Aanvulling 8 oktober 2013
Op de LinkedIn groep “Governance, Risk management en Compliance” van NIBE-SVV is naar aanleiding van dit bericht door mij een discussie gestart.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s