Ook wettelijk minimumloon voor opdrachtnemers | wetsvoorstel ministerie van Social Zaken

Uit een bericht van de rijksoverheid van vandaag blijkt dat minimumloon zal worden geïntroduceerd voor een bepaalde categorie opdrachtnemers:

Ook wettelijk minimumloon voor opdrachtnemers
Nieuwsbericht | 02-05-2013

Mensen die geen arbeidsovereenkomst hebben maar op basis van een opdrachtovereenkomst (ovo) werken, vallen voortaan onder het wettelijk minimumloon (Wml). Door betaling van het Wml aan deze groep moet misbruik van opdrachtnemers worden voorkomen.
Dat is de kern van het wetsvoorstel van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat vandaag aan de Tweede Kamer is gezonden. Asscher ziet dit als een eerste stap in het verbeteren van de positie van werknemers zonder vast contract.
Het wetsvoorstel komt voort uit de discussies over het gebruik van de opdrachtovereenkomst in de postmarkt, maar geldt voor alle sectoren. Nu is het wettelijk minimumloon (Wml) alleen van toepassing op de opdrachtovereenkomst (ovo) als het werk door één en dezelfde persoon wordt verricht. Dit criterium blijkt in de praktijk gemakkelijk te omzeilen, waardoor de opdrachtgever geen Wml hoeft te betalen. Met dit wetsvoorstel wordt dat voorkomen.
Andere huidige criteria om het wettelijk minimumloon te moeten betalen zijn dat er maximaal sprake is van twee opdrachtgevers en dat de duur van de opdracht minstens drie maanden is. Deze criteria worden geschrapt. Het Wml geldt niet voor zelfstandige opdrachtnemers (ZZP-ers). Zij hebben een andere positie op de arbeidsmarkt en worden als ondernemer beschouwd. Van ZZP-ers wordt bijvoorbeeld verwacht dat ze zelf invloed kunnen uitoefenen op de hoogte van hun tarieven. Daarom is dit wetsvoorstel op hen niet van toepassing.

Opmerkelijk is dat er een onderscheid zal moeten worden gemaakt tussen “zelfstandige opdrachtnemers (ZZP-ers)” en (niet-zelfstandige) opdrachtnemers.

Meer informatie:

Aanvulling 29 mei 2013
Overigens vallen zzp’ers soms nu al onder regelingen die verder alleen voor werknemers gelden. Dit blijkt uit een artikel in het FD van vandaag van Mathijs Bouman. Daarin maakt hij melding van een zzp’er die ontdekte dat als hij glaszetterwerkzaamheden uitvoerde, onder het bedrijfstakpensioenfonds voor het Schilders-, Afwerkings- en Glaszetbedrijf viel. Dit bedrijfstakpensioenfonds jaagt actief op zzp-ers. Dat is iets dat zzp’ers zich goed moeten realiseren, voordat ze activiteiten op dat gebied starten.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Handelsrecht en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s