Rijksoverheid wil cybercrime aanpakken | wetsvoorstel minister van Veiligheid

Onder de kop “Opstelten versterkt aanpak computercriminaliteit” heeft de minister van Veiligheid nieuwe regelgeving aangekondigd. Meer informatie:

Met name de strafbaarstelling van het voorhanden hebben van niet-openbare door misdrijf verkregen gegevens is interessant:

Artikel 139f (wetsvoorstel)
1. Met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de vierde categorie wordt gestraft degene die niet-openbare gegevens:
a. verwerft of voorhanden heeft, terwijl hij ten tijde van de verwerving of het voorhanden krijgen van deze gegevens wist of redelijkerwijs had moeten vermoeden dat deze door misdrijf zijn verkregen;
b. ter beschikking van een ander stelt, aan een ander bekend maakt of uit winstbejag voorhanden heeft of gebruikt, terwijl hij weet of redelijkerwijs moet vermoeden dat het door misdrijf verkregen gegevens betreft.
2. Niet strafbaar is degene die te goeder trouw heeft kunnen aannemen dat het algemeen belang bekendmaking van de gegevens vereiste.

Voorts wordt verruiming van de digitale onderzoeksmogelijkheden voorgesteld.

Zie voor reacties op het voorstel onder meer security.nl, “Minister wil afstaan encryptiesleutel verplichten”, BNR, Automatiseringgids en privacyorganisatie Bits of Freedom.

Nu ook de overheid zelf steeds meer diensten digitaal wil aanbieden (zie ook mijn bericht over het Ondernemersplein en de Kamer van Koophandel op het flex-bv weblog), wordt cybercrimebestrijding steeds belangrijker. Ik hoop maar er van die bestrijding wat terecht komt.

NB Zie het artikel van Corien Prins op NJBlog (1 mei 2013) over de zorgplicht van banken in relatie tot het voorkomen van schade door cybercrime.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Rijksoverheid wil cybercrime aanpakken | wetsvoorstel minister van Veiligheid

  1. Zie http://www.bijzonderstrafrecht.nl/2013/rechterlijk-toezicht-nodig-bij-opsporing-cybercrime/ voor het artikel ‘Rechterlijk toezicht nodig bij opsporing cybercrime’. Onder aan de pagina ook meer informatie over de Studiedag Cybercrime op 14 november in Den Haag, waar – naast o.a. Bert-Jaap Koops en Wout de Natris – ook Christiaan Baardman zal spreken, meer info over die dag op http://www.bijzonderstrafrechtacademie.nl/studiedag-cybercrime/.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s