Input gevraagd door advocatenorde voor initiatiefnota wettelijke verankering mediation

Mediation, bemiddeling gericht op het vrijwillig vinden van een oplossing voor een geschil, is een bijzonder fenomeen. Hoewel advocaten eigenlijk over mediationvaardigheden zouden moeten beschikken, is dat helaas niet altijd het geval. In de sfeer van het familierecht zijn er wel advocaten die advocaat-echtscheidingsmediators zijn. Verder zijn er advocaten die daarnaast ook als mediator werkzaam zijn. Er loopt al enige tijd een discussie of mediation geformaliseerd moet worden in wetgeving. Een andere vraag is wat er moet gebeuren met de kosten van mediation: een goed opgeleide mediator hanteert gelijksoortige uurtarieven als advocaten.

Inmiddels is de VVD voornemens een initiatiefwetsvoorstel in te dienen. De Nederlandse Orde van Advocaten roept nu de advocaten op om een reactie te geven op dit voorstel, zie hierna.

22 december 2011

Input gevraagd voor initiatiefnota wettelijke verankering mediation

Onlangs werd de algemeen deken geïnformeerd over de initiatiefnota voor de wettelijke verankering van mediation, een voorstel dat het VVD – Tweede Kamerlid mr. G.A. van der Steur heeft aangeboden aan staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie. De Nederlandse Orde van Advocaten is verzocht zijn zienswijze kenbaar te maken opdat deze meegenomen kan worden in de totstandkoming van een definitief initiatiefwetsvoorstel.
Ten behoeve van de formulering hoort de Orde graag uw visie op de initiatiefnota, met name op de volgende onderdelen van de nota:

– Kunnen partijen verplicht worden zich aan mediation te onderwerpen, al dan niet door verwijzing door een rechter van partijen naar mediation? Maakt het verschil of die verwijzing geschiedt vóór aanvang van de procedure of hangende die procedure?

– Stuit een dergelijke verplichting af op het wezenlijke element van mediation van vrijwilligheid?

– Is het wenselijk de mediator een wettelijk verankerd beroepsgeheim/verschoningsrecht te geven?

– Zo ja, aan welke wettelijke (kwaliteits)eisen dient een mediator dan te voldoen?

– Kan de mediator in eenzelfde zaak de hoedanigheid van bindend adviseur aannemen?

– Kan aan elke vaststellingsovereenkomst een executoriale titel worden verbonden?

Reacties
Reacties kunnen tot uiterlijk 15 januari 2012 gestuurd worden aan mailadres consultatie@advocatenorde.nl. Voor vragen kunt u contact opnemen met mw M.E. Veenboer, senior beleidsmedewerker bezwaar & beroep via  070- 33 53 517 of 06 -21 29 68 55.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Procesrecht, rechtspraak en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s