Een coöperatie kent geen aandelen (naar aanleiding van Richtlijn 620, Richtlijnen voor de jaarverslaggeving)

Een van de charmes van het coöperatierecht is dat er een zeer grote vrijheid is in de vormgeving van de relatie tussen de coöperatie en haar leden.

Over de financiering is in boek 2 Burgerlijk Wetboek niets geregeld. Dat betekent onder meer dat de leden van de coöperatie geen “aandelen” hebben in de zin als bij kapitaalvennootschappen zoals de naamloze en de besloten vennootschap.

Opmerkelijk is dat Richtlijn 620 (uit: Richtlijnen voor de jaarverslaggeving) zonder enige voorafgaande toelichting zegt “Belangen van leden in het vermogen van een coöperatie noemt men aandelen” (602.1, nr. 102). Ik heb geen idee welke “men” dat is, want in de praktijk van coöperaties die al wat langer bestaan, is sprake van een “ledenrekening”, dat is het bedrag dat een lid tijdens zijn lidmaatschap aan de coöperatie ter beschikking stelt en waarover hij soms jaarlijks een (rente)vergoeding ontvangt. Gebruikelijk is dat het bedrag van de ledenrekening na vertrek door de coöperatie aan het lid wordt terugbetaald. De ledenrekening heeft dus veel kenmerken van een lening (en soms is het ook een lening).

Het gebruik van het begrip  “aandeel” in Richtlijn 620 suggereert dat de tijdelijke financiële bijdrage van een coöperatielid is te vergelijken met aandelen in een kapitaalvennootschap. Dat is een onjuiste gedachte, zoals ook kan worden afgeleid uit een opmerking in de Richtlijn over de balans (602.2, nr. 203), waar terecht wordt gezegd dat de vraag of het bedrag dat een lid aan de coöperatie heeft verstrekt als eigen vermogen kwalificeert, afhangt van de kenmerken van de verstrekking. Het nadeel van het gebruik van het begrip “aandeel” is ook dat daarmee wordt gesuggereerd dat de verstrekking overdraagbaar is (zoals bij de bv en de nv het geval is).

Ik meen dat het gebruik van het begrip “aandelen” in het kader van een coöperatie verwarring kan wekken en hoop dat de auteurs van de Richtlijn er toe zullen overgaan om een andere terminologie te hanteren.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Coöperatie, Jaarverslaggeving, Rechtspersonenrecht en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s