Europese Commissie wil grensoverschrijdend conservatoir beslag mogelijk maken

Uit een persbericht van de Europese Commissie blijkt dat de Commissie grensoverschrijdend conservatoir beslag mogelijk wil maken. Daarmee moeten kleine ondernemingen worden geholpen, aldus het persbericht. Voorts:

De voorgestelde verordening zal een nieuw Europees bevel tot conservatoir beslag op bankrekeningen invoeren, dat crediteuren in staat stelt om beslag te laten leggen op de bankrekening van een debiteur ter hoogte van het verschuldigde bedrag. Dit bevel kan van cruciaal belang zijn bij invorderingsprocedures omdat het, zolang er nog geen vonnis in het bodemgeschil verkregen en ten uitvoer gelegd is, debiteuren belet om hun tegoeden weg te halen of te verbergen. Dit zal de vooruitzichten op een geslaagde inning van grensoverschrijdende schuldvorderingen verbeteren. (…) Het Europees bevel tot conservatoir beslag op bankrekeningen zal de crediteur ter beschikking staan als een alternatief voor bestaande instrumenten op basis van nationaal recht. Het zal bewarend van aard zijn, wat inhoudt dat met dat bevel alleen de rekening van de debiteur wordt geblokkeerd, maar op grond daarvan geen geld aan de crediteur kan worden betaald. Het instrument zal alleen van toepassing zijn op grensoverschrijdende zaken. Het Europees bevel tot conservatoir beslag op bankrekeningen zal worden uitgevaardigd in een ex parte-procedure. Dit houdt in dat het wordt gegeven zonder dat de debiteur daarvan op de hoogte is, zodat er sprake is van een “verrassingseffect”. Het instrument voorziet in gemeenschappelijke regels inzake rechtsbevoegdheid, de voorwaarden en procedure voor de uitvaardiging van een bevel; een bevel tot het geven van inzage in bankrekeningen; de wijze van tenuitvoerlegging door nationale gerechten en instanties; en rechtsmiddelen voor de debiteur alsmede andere aspecten inzake de bescherming van de verweerder.

Het is te hopen dat er geen misbruik zal ontstaan van het type waarover in 2010 is gerapporteerd in het rapport “Conservatoir beslag in Nederland, Zekerheid en pressiemiddel” door M. Meijsen & A.W. Jongbloed (uitgebracht op verzoek van de Raad van de Rechtspraak). Dit rapport gaat over de Nederlandse beslagpraktijk.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Procesrecht, rechtspraak en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s