Grensbedrag structuurregime

De definitie voor het structuurregime, onder meer artikel 153 voor de naamloze vennootschap, bevat een grensbedrag. Een van de vereisten voor het structuurregime is nl. dat het geplaatste kapitaal van de vennootschap tezamen met de reserves, volgens de balans met toelichting, ten minste een bij koninklijk besluit vastgesteld grensbedrag beloopt.

Lastig is dat er op dit moment geen apart koninklijk besluit bestaat, aangezien het grensbedrag is opgenomen in de invoeringsbepalingen van een wet tot wijziging van het structuurregime (*). Die invoeringsbepaling luidt:

ARTIKEL III

Als grensbedrag, bedoeld in de artikelen 63b, 153 en 263 van boek 2 van het Burgerlijk Wetboek, geldt 16 miljoen euro, totdat het overeenkomstig die artikelen wordt verhoogd of verlaagd. Als datum sedert welke de ontwikkeling van het prijsindexcijfer wordt vastgesteld, geldt de datum van het in werking treden van deze wet.

Deze bepaling is op 1 oktober 2004 in werking getreden (aldus de wetstechnische informatie op overheid.nl per 14 juli 2011). Voor zover ik heb kunnen nagaan, is dit bedrag niet meer gewijzigd.

In een artikel bij NationaalRegister uit 2010 wordt gesproken over 17,5 miljoen euro (zie ook hetzelfde artikel als pdf in Governance Update). Er staat geen vindplaats bij. Dus het is gissen waar dit op is gebaseerd.

(*) Wet van 9 juli 2004 tot wijziging van boek 2 van het Burgerlijk Wetboek in verband met aanpassing van de structuurregeling

Aanvulling 27 januari 2015

Verwarrend is dat op overheid.nl ook nog een besluit van van 4 juli 2000 is te vinden, dat nog geldig zou zijn, terwijl het van oudere datum is dan de hierboven genoemde overgangsbepaling. Voorts is er nog een Besluit ex artikel 153 lid 4 en 263 lid 4 van boek 2 van het Burgerlijk Wetboek met een artikel 3 dat iets zegt over het grensbedrag.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Rechtspersonenrecht en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s