Wetsvoorstel bestuur en toezicht door de Eerste Kamer aangenomen

Op 31 mei 2011 is het wetsvoorstel bestuur en toezicht in de Eerste Kamer aangenomen. Dit is een van de belangrijke wetsvoorstellen inzake modernisering van het Nederlandse vennootschapsrecht en verandert de positie van directeuren en commissarissen bij besloten en naamloze vennootschappen. Zie Laurens Berentsen in een artikel van 31 mei 2011 (FD) over dit voorstel. De wet is op 6 juni 2011 in het Staatsblad verschenen.

(Ter zijde) Verder zou ook het voorstel inzake het terugvorderen van bonussen op de agenda van de Eerste Kamer staan, aldus Laurens Berentsen in het artikel van 31 mei 2011 (FD). In de agenda van 31 mei 2011 kom ik het echter niet tegen en ook niet in het overzicht van aangenomen voorstellen.

Onderstaand de samenvatting in de Eumedion nieuwsbrief van mei 2011 inzake de wet:

Eerste Kamer neemt wetsvoorstel bestuur en toezicht aan
Het zal voor beursgenoteerde ondernemingen binnenkort gemakkelijker zijn om het zgn. monistisch („one-tier‟) bestuursmodel in te voeren. Bij een monistisch bestuursmodel zijn zowel de uitvoerende als niet-uitvoerende bestuurders in één bestuursorgaan opgenomen. De Eerste Kamer heeft op 31 mei namelijk het wetsvoorstel „bestuur en toezicht‟ aangenomen. Alleen het Eerste Kamerlid Meurs (PvdA) stemde tegen. Naast de facilitering van de invoering van het „one-tier‟ bestuursmodel is in het wetsvoorstel de bepaling opgenomen dat de rechtsverhouding tussen een bestuurder en de beursgenoteerde onderneming niet langer meer wordt aangemerkt als een arbeidsovereenkomst. Eumedion heeft zich hier lange tijd hard voor gemaakt (zie Nieuwsbrief van december 2009). Ook bepaalt het wetsvoorstel dat een persoon maximaal vijf commissariaten bij grote rechtspersonen (waaronder beursgenoteerde ondernemingen) mag bekleden. Voorzitterschappen tellen daarbij dubbel. Bestuurders van grote rechtspersonen mogen niet meer dan twee commissariaten bekleden; zij mogen echter geen voorzitter van een raad van commissarissen zijn. Tijdens de plenaire behandeling van het wetsvoorstel in de Eerste Kamer heeft minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) wel aangekondigd de reikwijdte van dit onderdeel binnenkort te zullen inperken. Toezichthoudende functies bij stichtingen die op grond van wetgeving niet verplicht wettelijk zijn om een jaarrekening op te stellen, tellen niet mee   voor het wettelijk toegestane aantal commissariaten. In de praktijk zijn dit vooral stichtingen met een charitatieve, culturele of kerkelijke doelstelling, zoals musea. Onder druk van de Eerste Kamer heeft de minister verder de toezegging gedaan het gehele wetsvoorstel drie jaar na inwerkingtreding te zullen evalueren op zijn effecten. Het wetsvoorstel zal waarschijnlijk op 1 januari 2012 in werking treden.

Algemene informatie over de belangrijke wijzigingen in het Nederlandse vennootschapsrecht is te vinden op mijn “flexbv” pagina.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuur en toezicht bij rechtspersonen, Flexibilisering van het bv-recht, Modernisering ondernemingsrecht, Rechtspersonenrecht en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s