“Het is een onrustige tijd. De ontwikkelingen tuimelen over elkaar heen. In de politiek, maar ook in het recht, en zeker in het bestuursrecht”

Zo begint de jaarrede van prof.mr. B.J. van Ettekoven, de voorzitter van de Vereniging voor Bestuursrecht (VAR), uitgesproken op 20 mei 2011. Hij maakt zich zorgen over het feit dat burgers minder makkelijk toegang tot de rechter kunnen krijgen, ten eerste door de ingewikkeldheid van het procesrecht. Hij zegt onder meer:

“De toepassing van de Awb dreigt mede daardoor een mandarijnenwetenschap te worden. Succesvol procederen lijkt niet meer weggelegd voor generalisten, laat staan voor gewone burgers en ondernemers.”

Hij maakt melding van diverse ontwikkelingen op het gebied van het bestuursrecht en signaleert:

“Maar de impact van deze wetten verbleekt bij dat van het wetsvoorstel kostendekkende griffierechten. Dit kabinet meent er als onderdeel van een grote bezuinigingsoperatie verstandig aan te doen het beginsel van kostendekkendheid te introduceren in de bestuursrechtspraak en civiele rechtspraak. Kostendekkendheid is een begrip uit het bedrijfsleven, dat niet kan en mag worden toegepast op een pijler van de democratische rechtsstaat,  onafhankelijke rechtspraak. Kostendekkende griffierechten zullen er in een aantal deelgebieden van het bestuursrecht toe leiden dat de toegang tot de rechter wordt geblokkeerd of op zijn minst ernstig wordt belemmerd.”

Hij eindigt zijn pleidooi met het verzoek om een rustpauze van een jaar of tien:

“Als de wetgever ons nu een rustpauze gunt van een jaar of tien en zorgt dat de toegang tot de rechter gewaarborgd blijft, dan kunnen bestuur en rechter gewoon hun werk doen. En dan geldt ook voor het bestuursrecht: we zijn op weg ‘Van A naar Beter’. “

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuursrecht, Grondrechten, Procesrecht, rechtspraak en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s