Denk mee met de Staatscommissie rechtsstaat

De Staatscommissie rechtsstaat nodigt iedereen uit om mee te doen aan een internetconsultatie over de rechtsstaat. De consultatie loopt tot 1 juli a.s.

In de consultatie wordt één open vraag gesteld:

Voor haar onderzoek is de Staatscommissie rechtsstaat op zoek naar ervaringen en perspectieven van burgers op de rechtsstaat en de rechtsstatelijke cultuur in Nederland. Welk onderwerp verdient in uw ogen speciale aandacht en waarom? Wat zijn concrete maatregelen om het functioneren van de regering, het parlement en de rechtspraak en hun onderlinge verhouding in de praktijk te verbeteren? Hoe kan de rechtsbescherming van de burger effectief beter worden?

In de aankondiging staat de volgende toelichting op de commissie:

De Staatscommissie rechtsstaat is ingesteld om te bekijken of de rechtsstaat in Nederland goed werkt. Hierbij kijkt de staatscommissie vooral of het de rechtsstaat lukt burgers goed te beschermen. De commissie zal hierover een onafhankelijk advies uitbrengen aan de regering, het parlement en de rechtspraak. De Staatscommissie rechtsstaat nodigt iedereen uit om via deze website ervaringen te delen en mee te denken over verbeteringen van onze rechtsstaat.

Deze internetconsultatie is een van de manieren waarop de staatscommissie burgers bij haar werk wil betrekken. Daarnaast benadert de staatscommissie burgers op andere manieren, bijvoorbeeld via burgerpanels en peilingen.

Op www.staatscommissierechtsstaat.nl vindt u meer informatie over de rechtsstaat, de staatscommissie en haar taakopdracht.

en:

Doel van de rechtsstaat is om burgers te beschermen tegen machtsmisbruik en willekeur van de overheid. Dat gaat niet altijd goed, zo hebben we bijvoorbeeld in de toeslagenaffaire gezien. Daarom denkt de Staatscommissie rechtsstaat na over manieren om de rechtsstaat beter te laten werken. De staatscommissie kijkt vooral of de drie staatsmachten (wetgever, bestuur en rechtspraak) goed functioneren. Dit is uiteindelijk voor iedereen belangrijk.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Grondrechten en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s