AIVD: Bescherm je kroonjuwelen nu al tegen de dreiging van quantumcomputers

De AIVD maakte bekend dat quantumcomputers een grote dreiging voor de cybersecurity zullen vormen, in het bericht ‘Bescherm je kroonjuwelen nu al tegen de dreiging van quantumcomputers‘. Voor mij niet verrassend, wel voor de Minister van Veiligheid die zich eind november 2020 nog geen zorgen maakte, zie mijn artikel over vragen en antwoorden door het Ministerie van Veiligheid.

Ronald Prins maakte een podcast met Ingrid Romijn & Boris Škorić over de invloed van quantumcomputers op de samenleving.

Grote kans dat gewone burgers groot risico lopen. Het zal me benieuwen of de overheid in staat is om daar iets aan te doen.

 

Nieuwsbericht AIVD:

Bescherm je kroonjuwelen nu al tegen de dreiging van quantumcomputers

Nieuwsbericht | 23-09-2021 | 10:15

Werk je met gevoelige informatie? In een brochure die de AIVD vandaag heeft uitgebracht, lezen ICT-beveiligers welke maatregelen zij nu en in de toekomst kunnen nemen om hun organisatie te beschermen tegen de dreiging van quantumcomputers.

NBV houdt rekening met quantumcomputer die in 2030 huidige cryptografische standaarden kan breken
Al jaren wordt de komst voorspeld van de quantumcomputer die bepaalde cryptografie kan breken. Dit brengt risico’s met zich mee op het gebied van informatiebeveiliging. Het Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging (NBV) van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) volgt de ontwikkelingen op de voet en doet onderzoek om tijdig producten en oplossingen te kunnen bieden tegen deze beveiligingsrisico’s.

De algemene verwachting is dat een quantumcomputer binnen twintig jaar de huidige cryptografische standaarden kan breken. Experts achten de kans klein maar reëel dat quantumcomputers in 2030 al krachtig genoeg zullen zijn om de huidige cryptografische standaarden te breken. Voor gevoelige informatie vindt het NBV een klein risico voldoende reden om passende maatregelen te nemen.

Risico’s huidige cryptografie
Tot die tijd zijn er ook risico’s voor de huidige cryptografie. De data die je nu vercijferd verstuurt of opslaat, kan onderschept worden en op een later moment met een quantumcomputer ontcijferd worden. Gegevens die in 2030 nog steeds gevoelig zijn en geheim moeten blijven, moeten daarom nu al vercijferd worden met cryptografie die beschermt tegen aanvallen met een quantumcomputer.

Documenten
Bereid je voor op de dreiging van quantumcomputers
Werk je met gevoelige informatie? In deze publicatie delen we onze visie op de dreiging van quantumcomputers en lees je welke
Publicatie | 23-09-2021
Zie ook
Informatiebeveiliging

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op AIVD: Bescherm je kroonjuwelen nu al tegen de dreiging van quantumcomputers

  1. r grootveld zegt:

    Dit lijkt mij een heikele situatie. De quantumcomputer verkeert nog in een experimenteel stadium. De voorspelling is inderdaad dat een werkende quantumcomputer allerlei veiligheidsvoorzieningen gaat breken. Daaronder vallen ook wachtwoorden en encryptie. Dit is het gevolg van rekenkracht. De vraag is hoe je je daar op zou kunnen voorbereiden. De toename van rekenkracht zal dermate zijn (vooropgesteld dat het idee werkelijkheid wordt!) dat als een computer nu bv duizend jaar nodig zou hebben om een wachtwoord te kraken, dat in de toekomst een mum van tijd gaat gebeuren. Let wel, dat is een verwachting waarvan nog helemaal niet zeker is dat die uit gaat komen.
    Mijn bewering is dat we dan in een volledig andere wereld gaan leven. De technieken om ons daar tegen te beschermen zijn er nog niet. Het heeft, zeker voor een leek, weinig zin om daar nu al van wakker te gaan liggen. Maar het is natuurlijk ook raar dat de minister van veiligheid de verantwoordelijkheid afschuift naar de gebruiker. Juist de overheid, lijkt mij, moet de mogelijkheid scheppen om over dat veiligheidsprobleem na te denken. Wat ongetwijfeld de inzet vraagt van de knappe koppen van onze samenleving.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s