Bart Jacobs over de digitale pandemie

Voor iBestuur schreef Bart Jacobs een goed artikel, Digitale Pandemie, naar aanleiding van het GGD-datalek schandaal. Zijn intro:

Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Beveiliging van gegevens moet diep in ons dagelijks functioneren geïntegreerd worden. Een volgend kabinet zou hier substantieel in moeten investeren, beschaamd door het recente GGD datalek. Goed ontworpen en goed geïntegreerd hoeft digitale beveiliging geen aantasting van de slagkracht te zijn, maar maakt juist meer transacties digitaal mogelijk, met meer zekerheid.

Terecht schrijft hij onder meer dat de manier waarop onder meer banken de identiteit vaststellen bij telefoongesprekken, niet meer kan:

Een belangrijk gevolg van het GGD-datalek is dat identiteitsvaststelling via de telefoon onbruikbaar geworden is. Dat was nooit een heel betrouwbare vaststelling, maar nu heeft die methode alle waarde verloren. Het gebruik ervan bij de bespreking van persoonlijke aangelegenheden is daarmee een schending van AVG art. 25 geworden.

Hij eindigt niet erg hoopvol:

besef dat digitale bescherming in het huidige wereld voorwaardenscheppend is voor medische bescherming lijkt ook afwezig

Het is te hopen dat de volgende coalitie zorgt voor een krachtige minister van volksgezondheid die het minister flink onder handen neemt.

 


Aanvulling 24 maart 2021
De ernst van het GGD-datalek blijkt uit dit bericht op security.nl, rond de duizend Nederlanders zijn getroffen. Lees ook het bericht bij de GGD.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s