Cybersecurity: moet er eerst een ramp gebeuren? | Keurmerk Cybersecurity

Iedereen moet nog wennen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), maar de eerste effecten zijn al zichtbaar, zoals zorgverleners die niet meer onnodige persoonsgegevens (zoals geboortedatum en BSN) in hun facturen voor consumenten zetten en meer aandacht aan beveiliging besteden. In de AVG gaat het er niet alleen om dat mensen zelf beslissen met wie zij hun gegevens ‘delen’ maar ook om veiligheid.

We leven in een wereld met brakke IT. Er zijn voortdurend datalekken en andere cybersecurity schandalen. Het is belangrijk dat bedrijven – juist de bedrijven die aan consumenten leveren – aandacht hebben voor beveiliging. Bij veel bedrijven betekent automatisering dat er veel meer per e-mail wordt gedaan, terwijl van algemene bekendheid is dat e-mail inherent onveilig is, zie mijn eerdere bericht over de tip van de AIVD.

Het is een goede zaak dat de Nederlandse en Europese overheid aandacht geven aan het onderwerp en dat er in Nederland gewerkt wordt aan een Keurmerk Cybersecurity.
Het  Verbond van Verzekeraars maakte eergisteren bekend dat verzekeraars serieus werk van cybersecurity gaan maken en deelnemen aan het project Keurmerk Cybersecurity. Dat wordt tijd, want verzekeraars en hun tussenpersonen maken gebruik van onveilige communicatiemethoden (zoals verzending van persoonsgegevens per e-mail en inloggen op hun site zonder tweefactor authenticatie).

Ook Europa is met het onderwerp bezig. Zo maakte de Europese Raad gisteren allerlei plannen bekend.

Nu maar  hopen dat alle maatregelen op tijd komen.

Meer informatie:

Nederland

Europa

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s