De gadgets die niet worden gemaakt

Opvallend aan de huidige IT is dat alles is gericht op het verzamelen van gegevens (door de leverancier van het apparaat en door de app-leverancier) over de gebruiker. Die gebruiker kan het apparaat en de software privé of zakelijk gebruiken. Dat maakt voor de leveranciers niet uit: een bedrijf als LinkedIn heeft nog nooit gehoord van de vertrouwelijkheidsverplichtingen die beroepsbeoefenaren en ondernemers kunnen hebben. Producten waar maatschappelijk behoefte aan bestaat worden niet aangeboden.

Voorbeelden van wat er niet wordt gemaakt:

  • Meetapparatuur waarmee het binnenklimaat in woningen en bedrijfs- en kantoorruimten kan worden gemeten en waarvan de resultaten kunnen worden doorgezonden aan de arbeidsinspectie, RIVM en milieuorganisaties. Dit lijkt me een prachtige methode om de luchtkwaliteit permanent te monitoren en te kijken of maatregelen (zoals het verbieden van oude auto’s in de binnenstad) resultaat opleveren.
  • Meetapparatuur om voedsel te testen op de aanwezigheid van gifstoffen en andere ongewenste bestanddelen, zoals in aardbeien. Ook deze gegevens kunnen – met vermelding van de verkoper van het product – worden verstuurd aan de Voedsel- en Warenautoriteit en milieuorganisaties. Het biedt de mogelijkheid om profielen te maken van zowel de verkopers (supermarkten en dergelijke) als de leveranciers van producten die een afkomstlabel hebben.
  • Apparatuur waarmee digitale producten kunnen worden onderzocht op ongewenste risico’s, zoals onbeveiligd contact leggen met internet, tracking en andere zaken. Daar hoort software bij, waarmee de problemen aan onafhankelijke instanties kunnen worden gemeld.

Zo zijn meer voorbeelden te bedenken, waarbij belangstellende burgers en anderen gegevens kunnen verzamelen en onderzoek kunnen doen, met profijt voor de Nederlandse samenleving. De uitkomsten kunnen verbetering van producten en van het milieu stimuleren.

In plaats daarvan wordt allerlei flauwekul aangeboden, zoals die malle gezondheidsapps. En software waarmee het woonhuis wordt ‘bestuurd’ (en het leverende bedrijf meteen een grote hoop persoonsgegevens kan verzamelen). De menselijke gezondheid zou een stuk beter worden als die mens alles gewoon fysiek zou doen, in plaats van al die apparaatjes te gebruiken en auto te rijden.

Het zou nog mooier zijn als er hardware en software kan worden ontwikkeld waarmee de activiteiten van alle internetgiganten en andere grote entiteiten (zoals overheidsinstanties) kunnen worden gemonitord en geanalyseerd en kan worden gemeten welke schade wordt toegebracht aan de mensheid. (Maar dit is wel heel optimistisch vrees ik.)

Gelukkig gaan we straks ook een maatschappelijkheids-app krijgen, waarmee bij iedere burger wordt gemeten welke maatschappelijke bijdrage hij of zij levert. Tot slot verwacht ik nog een gelukkigheids-apparaat die ons wijs maakt dat wij geen slaven zijn van de nieuwe digitale machthebbers.

Tot zo ver mijn science fiction voor vandaag.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in ICT, privacy, e-commerce en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s