Baas over je eigen apparaat

In mijn serietje tech artikelen van de afgelopen dagen past ook mooi het bericht van Bits of Freedom (BOF) onder de titel “Baas over je eigen apparaat“.

Daarin schrijven ze over de groeiende afhankelijkheid van leveranciers, niet alleen van digitale diensten. Ook hardware leveranciers proberen hun klanten steeds meer aan zich te binden. In dit interessante artikel schrijft BOF onder meer:

Afhankelijk van je producent
De producent krijgt zo via de besturingssoftware met de bijbehorende gebruiksvoorwaarden steeds meer grip op onze apparaten, waarvan we altijd dachten dat die volledig van onszelf waren. Een producent kan bijvoorbeeld bepalen dat je alleen zijn bedrijf mag inschakelen als het apparaat een storing geeft. Daarmee koop je als het ware een dienst in plaats van alleen een product, want zonder de dienst heb je een niet-werkend apparaat, een lege huls. Je bent afhankelijk van je producent geworden. Deze machtsverschuiving zorgt er bijvoorbeeld voor dat je niet zelf kunt beslissen door wie je je apparatuur laat repareren omdat je wordt gedwongen dat bij één partij te doen. Die krijgt hierdoor een monopolie.

Dit is op dit moment al volledig zichtbaar bij de printerfabrikanten die via software updates plaatsing van de (veel goedkopere) inktcartridges van derden te blokkeren. Daar zal in de toekomst het nodige bij komen. Denk bijvoorbeeld aan de ‘slimme’ auto’s die alleen nog door bepaalde dealers gerepareerd kunnen worden.

Dit soort ontwikkelingen hebben zowel gevolgen voor de consument als voor kleine en middelgrote ondernemingen. Op vele terreinen is een oligopolievorming aan de gang. Ik ben benieuwd of dat tij gekeerd kan worden.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s