Wet normering topinkomens staat nooit stil

Onder de titel “Wet normering topinkomens staat nooit stil” schreef ik in 2015 een artikel dat nog steeds waar is.
De nieuwste wijzigingen in de Wet normering topinkomens (WNT) worden aangekondigd in het nieuwsbericht van 17 januari jl.:

Wet normering topinkomens verder verbeterd
Nieuwsbericht | 17-01-2017 | 17:15

Mogelijkheden om de Wet normering topinkomens (WNT) te ontwijken worden beperkt. Ook wordt de WNT doelmatiger en de uitvoering vereenvoudigd. Hiertoe worden de administratieve lasten voor instellingen die onder de reikwijdte van de wet vallen verminderd en worden enkele onvolkomenheden gerepareerd. Dat zijn de kernpunten in de Evaluatiewet WNT, die vandaag aan de Tweede Kamer is aangeboden voor behandeling.

De verantwoordingsplichten die voortvloeien uit de WNT worden herzien. Daarbij komt de focus te liggen op hetgeen noodzakelijk is voor het toezicht op de naleving van de wet. Ook de digitale meldplicht wordt met het oog hierop sectorspecifiek ingericht. Kleine semipublieke instellingen, waar de salarissen ver onder het ministersalaris liggen, worden volledig vrijgesteld van de administratieve verplichtingen die gepaard gaan met de WNT.

Het wetsvoorstel treft tevens maatregelen om wetsontwijking tegen te gaan. Zo zal het voor bestuurders die bij meerdere WNT-instellingen werkzaam zijn niet meer mogelijk zijn om in totaal meer te verdienen dan de WNT-norm. Ook zal het voor bestuurders niet langer aantrekkelijk zijn om hun functie zó in te richten dat zij geen topfunctionaris zijn: het inkomen bij dezelfde WNT-instelling blijft ook na het topfunctionarisschap nog vier jaar genormeerd.

Met het oog op de bovengenoemde administratieve-lastenverlichting voor WNT-instellingen is het streven het wetsvoorstel nog dit jaar in werking te laten treden. Hiernaast is de planning dat het wetsvoorstel tot uitbreiding van de personele reikwijdte van de WNT (WNT-3) op korte termijn ter advisering richting Raad van State gaat.

Het zal me benieuwen of het ministerie BZK in slaagt te zorgen voor lastenverlichting en een betere kwaliteit van de wet. Want voorlopig is de WNT een lawyer’s paradise met zuchtende accountants.

Meer informatie in het wetgevingsdossier op overheid.nl.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Wet Normering Topinkomens en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s