Bescherming voor de digitaal beperkte burger | kritiek Nationale Ombudsman op overheidsinstellingen

De overheid probeert kosten te besparen door processen te digitaliseren. De menselijke maat wordt daarbij soms uit het oog verloren. Dat blijkt uit het bericht dat de Nationale Ombudsman op 17 januari jl. bekend maakte:

UWV en SVB moeten burgers beter informeren over digitalisering
17 januari 2017

Het UWV en de SVB hebben burgers onjuist dan wel onvolledig geïnformeerd over de digitalisering van hun correspondentie. Dit concludeert de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen na onderzoek. Zo is voor burgers bijvoorbeeld niet duidelijk welke brieven zij per post krijgen en welke uitsluitend digitaal. Dat vergroot het risico dat zij belangrijke informatie missen. Van Zutphen vindt het uiterst belangrijk dat UWV en SVB snel, volledig en correct informeren over hun digitaliseringstraject. Hij doet aanbevelingen voor verbetering waar ook andere overheidsinstanties hun voordeel mee kunnen doen.

De Nationale ombudsman vindt dat burgers van de overheid onder meer het volgende mogen verwachten:
• Als burgers informatie per post willen blijven ontvangen, dan moet de overheid die mogelijkheid altijd geven.
• Overheidsinstanties moeten duidelijk aangeven welke berichten zij per post verzenden en welke digitaal.
• Overheidsinstanties moeten duidelijk informeren over de inhoud en gevolgen van hun digitale dienstverlening.

Aanleiding
De ombudsman kreeg klachten van burgers over de manier waarop UWV en SVB communiceren over de digitalisering van hun correspondentie. Zo wees het UWV niet op de mogelijkheid om berichten per papieren post te blijven ontvangen. En de SVB liet niet duidelijk weten welke informatie uitsluitend digitaal wordt verzonden en niet langer per post. Hierdoor misten ouders het bericht dat zij een indicatiebesluit moesten aanleveren om de Tegemoetkoming voor hun gehandicapte kind (TOG) te blijven ontvangen. Daardoor liepen zij een aantal kwartalen TOG mis.

Digitalisering overheid
Digitalisering is één van de thema’s die de Nationale ombudsman de komende jaren extra aandacht geeft. Van Zutphen: ‘Steeds meer overheden stappen over op het digitaliseren van hun dienstverlening. Overheidsinstanties moeten oog hebben voor de gebruikers van hun digitale systemen en rekening houden met hun digitale vaardigheden. Informatie geven over waar je mee bezig bent, is daarbij heel belangrijk.’

Terecht wijst de Ombudsman er op dat de overheid de IT niet moet baseren op de beperkte groep gebruikers met goede IT-vaardigheden. Dit is niet alleen van belang voor overheidsinstellingen die zich op de uitkeringsgerechtigde richten; het geldt net zo voor ondernemers.

Het is te hopen dat deze boodschap bij UWV, SVB en bij alle andere overheidsinstanties doordringt. Anders staan burger en ondernemer nog veel digitale ongelukken te wachten.

Meer informatie:

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s