Meedenken met de belastingdienst

Elders (bijvoorbeeld op consumentensites of ouderensites) kwam ik het nog niet tegen: een initiatief om met de belastingdienst mee te denken over het verbeteren van de online belastingaangifte. Op Tweakers.net is op 25 mei jl. een forumdiscussie over dat onderwerp gestart. Er kan tot en met 13 juni a.s. worden meegedaan.

Uit de intro:

Hoe ziet de ideale online aangifte eruit?

In navolging van de actie van twee jaar geleden wil de Belastingdienst graag met jullie het gesprek aangaan over de ideale digitale aangifte. In 2014 kwamen er waardevolle ideeën vanuit de Tweakers community, zal dat in 2016 weer lukken?

Wat is er aan de hand? Er verandert de komende tijd veel bij de Belastingdienst, zo wordt de oude vertrouwde blauwe envelop langzaam uitgefaseerd en worden grote stappen gemaakt in de verdere automatisering en digitalisering van alle processen. Dit is de kans voor jullie om mee te denken over de toekomst van de Belastingdienst. Hoe ziet de ideale online aangifte er er in de wereld van Tweakers er uit? Hoe doe je die aangifte, via een native app? Via een site? Welke technieken zijn daarbij volgens jou onmisbaar? Identiteitsbevestiging via een blockchain? Betalen met cryptocurrency en/of bitcoins?

Meedenken?
Iedereen mag in dit topic meepraten/denken/schrijven/schetsen. Vertel hoe jij de toekomst ziet van het aangifteproces en waarom je dat zo ziet. Inzending mag in tekst en/of beeld, creativiteit wordt gewaardeerd! De deelnemer met de origineelste inzending wint een training naar keuze bij de IT Academy van de Belastingdienst en een van de vijf (!!) rondleidingen door het indrukwekkende nieuwe Overheidsdatacenters. Inzenden kan tot en met maandag 13 juni en de winnaar wordt uiterlijk 22 juni geïnformeerd. De prijs wordt uitgereikt tijdens het BD Kenniscafé op 30 juni te Apeldoorn. En om het eerlijk te maken zijn medewerkers van Belastingdienst en Tweakers uitgesloten van deelname.

De eerste reacties

Tussen de reacties zijn verstandige opmerkingen te vinden, zoals het advies om het eenvoudiger te maken:

Zorg ervoor dat een gebruiker niet meer het Internet hoeft af te struinen om op te zoeken waar sommige termen voor staan. Maak het aangifteproces en de documentatie zodanig dat zelfs een vijfjarige het kan begrijpen.

en

Het grootste probleem is dat in de aangifte zoveel termen/ afkortingen en vakjargon wordt gebruikt dat het voor de gewone burger niet in te vullen is, en je altijd achterblijft met een gevoel van “volgens mij had ik er meer uit kunnen halen”.

Ook de veiligheid wordt belangrijk gevonden:

Wat ook erg belangrijk is dat de belasting aangifte op een veilige omgeving wordt ingevuld. BV door een sandbox omgeving te maken, waarbij dus geen virus of keylogger bij kan. Stel iemand heeft een virus op zijn PC dan is het niet fijn als het virus stiekem mee kijkt als jij je belasting invult.

Het Digid krijgt kritiek en ook volgens deze bezoeker moet de veiligheid beter:

Het belangrijkste lijkt mij het afstappen van DigiD, danwel deze een serieuze make-over geven. (…)

Vervolgens voor de stap verificatie, ga je naar middelen als bevestigingsmail/sms/authenticator app. Die is vervolgens effectief het ‘echte’ wachtwoord voor die sessie.
Als bonus tip gaat je beveiliging nog omhoog ook, omdat je dus naar 3-staps ipv 2-staps beveiliging gaat.

Dit is iets wat je bij veel minder kritische omgevingen al ziet (denk aan maildiensten, games) tot de zeer kritische (banken, pensioenen..) waardoor het best bizar te noemen is dat een belangrijk financieel platform als de belastingdienst dat nog geheel niet toepast. (…)

Via het authenticatie middel kun je ook de belangrijkste berichten versturen als simpele reminder/notifier (zoals ‘doe nu aangifte’, ‘er staat een nieuw bericht klaar, log in om het te lezen’) waardoor je het hele mailgebeuren rondom mijnoverheid ook gelijk de nek om kunt draaien.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Belastingrecht en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s