Digitale democratie

Door de techniek gaat de wereld ingrijpend veranderen. Niet alleen vliegen straks overal drones rond en wordt dronebescherming ten behoeve van burgers een nieuwe ondernemingsactiviteit. De techniek kan de manier waarop Nederland wordt bestuurd ingrijpend veranderen… Tenminste als ons huidige parlement en het huidige kabinet dat willen.

Over de digitale democratie heeft het Rathenau Instituut een interessant rapport laten maken. De introductie van het instituut luidt:

Het Rathenau Instituut heeft Arthur Edwards en Dennis de Kool gevraagd lokale en (inter)nationale voorbeelden van digitale burgerbetrokkenheid te verzamelen. De auteurs hebben geanalyseerd wat er bekend is over de effectiviteit, representativiteit, legitimiteit en (potentiële) effecten op het parlementaire werk van deze voorbeelden. Uit hun studie blijkt dat er niet alleen kansen zijn, maar zeker ook dilemma’s die bijvoorbeeld voortkomen uit de spanningen tussen nieuwe vormen van burgerbetrokkenheid en bestaande politieke structuren. Zo bestaat er een spanning tussen de (online) steeds duidelijker gearticuleerde meningen en voorkeuren van (groepen) burgers enerzijds, en voldoende ruimte voor een zelfstandige politieke oordeelsvorming en afweging door politici anderzijds.
Het Rathenau Instituut informeert burgers en politiek over wetenschap en technologie; in dit geval digitale instrumenten die de democratie versterken. Deze studie is onderdeel van het project ‘Dilemma’s van de digitale democratie’.

Meer informatie

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in ICT, privacy, e-commerce en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s