Matto: ‘Profiling als basis voor ongelijke behandeling’

Voor de Mazars blogsite Van kennis naar kansen schreef Jan Matto een mooi blog onder de titel ‘Profiling als basis voor ongelijke behandeling’ waarin hij kritiek uitoefent op de profileringsdrift van overheid en bedrijfsleven.
Jan heeft gelijk. Niet voor niets schreef de Nederlandse privacy autoriteit, het College bescherming persoonsgegevens, in een persbericht van 28 april jl.:

Wij leven in een maatschappij waarin sprake is van ‘digitale predestinatie’. Dit kan mensen beperken in hun vrije ontwikkeling en vrije keuzes.

Mijn voorlopige gevoel is dat de toegenomen digitale mogelijkheden er toe leiden dat aan iedereen de digitale middelmaat wordt opgedrongen, begeleid met juichende verhalen over ‘slimme algoritmen‘.
Ik geloof niet in slimme algoritmen, alleen in slimme overheden en slimme bedrijven. Zoals de internetgiganten die ons iedere seconde van de dag willen monitoren om ons commercieel uit te baten; in ruil daarvoor worden al onze wensen vervuld.

NB 1 Over het persbericht van het College bescherming persoonsgegevens schreef ik al eerder.

NB 2 Een mooie manier van profilering is ook de monitoring van wat mensen digitaal lezen. Een goed artikel daarover is van Joost Steins Bisschop, ‘Amazon leest met u mee’ (betaalmuur FD). En reken maar dat Amazon niet de enige is die dat doet.

Aanvulling 1 april 2016
De CBP heet tegenwoordig Autoriteit Persoonsgegevens

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s