De Wet normering topinkomens (WNT) is juridisch een heel bijzondere wet, met elementen van arbeidsrecht, bestuursrecht, jaarverslaggeving en algemeen civiel recht. Ik heb tot nu toe niet gezien dat er iemand een analyse heeft gemaakt van deze kreatieve mix van rechtsgebieden.
Ook bijzonder is dat de wet en de uitvoeringsregels ongeveer ieder jaar wijzigen, wat tot uitdrukking komt in de pagina met regelgeving rondom die WNT.
Internetconsultatie normering bezoldiging topfunctionarissen zonder dienstbetrekking
Deze zomer is het ministerie van binnenlandse zaken druk bezig met de wet. Zo is gisteren een internetconsultatie gestart inzake een algemene maatregel van bestuur Wijziging normering bezoldiging topfunctionarissen zonder dienstbetrekking.
Om het lekker ingewikkeld te maken, is het de bedoeling dat de onderdelen van het besluit op vier verschillende tijdstippen in werking treden, te weten:
- 1 januari 2015 (terugwerkende kracht!),
- 1 januari 2016,
- de dag na de uitgifte van het Staatsblad waarin de amvb verschijnt en
- een dag gekoppeld aan een wetsvoorstel inzake een Wet houdende wijziging van onder meer de Wet educatie en beroepsonderwijs inzake overgang van de wettelijke taken van kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven naar de Samenwerkingsorganisatie beroepsonderwijs bedrijfsleven.
Uitbreiding reikwijdte WNT
Al eerder is aangekondigd dat de reikwijdte van de WNT zal worden uitgebreid. De minister schreef hier een brief over en kondigt een rapport van mr. J. Deelstra van ABD Interim aan waarin de uitbreiding wordt verkend.
Voortgang
Tot slot stuurde de minister nog een brief over de voortgang, waarin hij de tweede kamer informeert over de stand van zaken van de uitvoering van het kabinetsbeleid inzake de normering van topinkomens in de (semi)publieke sector en enkele gedane toezeggingen.
Meer informatie
- De basisinformatie rondom de WNT is door het ministerie bijeengebracht op de site http://www.topinkomens.nl/
- In het FD verscheen op 1 juli jl. een serie artikelen over de WNT: Aanpak topinkomens leidt tot hoge extra kosten in de zorg (Rob de Lange), Kwalijke bijeffecten wet topinkomens (redactie), Verlamming in de bestuurskamer (Rob de Lange).
NB Dit artikel is ook geplaatst op het ondernemingsrechtweblog.