Internetconsultatie over regelgeving inzake kredietunies

Kredietunies zijn nieuwe sterren aan het financiële firmament.
Op 18 juni jl. is een wetgevingsconsultatie gestart over een ontwerpbesluit. Dat besluit is gebaseerd op een wetgevend initiatief van kamerleden om voor kredietunies eigen regelgeving te creëren; de wet is op 24 maart 2015 aangenomen.

In de aankondiging van de Consultatie Besluit toezicht kredietunies en Regeling toezicht kredietunies wordt een en ander als volgt toegelicht:

De Initiatiefwet toezicht kredietunies van de Tweede Kamerleden Mulder en Nijboer creëert een afzonderlijk toezichtkader voor kredietunies in de Wet op het financieel toezicht (Wft). Het ontwerpbesluit en de ontwerpregeling toezicht kredietunies geven daar nadere invulling aan. Het doorlopend toezicht is voornamelijk prudentieel van aard, waarmee de wijzigingen op AMvB-niveau primair betrekking hebben op het Besluit prudentiële regels. Een belangrijk uitgangspunt van de Wet toezicht kredietunies is verder dat kleine kredietunies worden vrijgesteld van toezicht. Zoals gebruikelijk binnen het kader van de Wft wordt deze vrijstelling geregeld in de (ministeriële) Vrijstellingsregeling Wft.

Het begrip kredietunie wordt in het aangenomen wetsvoorstel als volgt gedefinieerd:

kredietunie: coöperatie waarvan de leden op grond van hun beroep of bedrijf zijn toegelaten tot het lidmaatschap van de coöperatie, die haar bedrijf maakt van:

  1. het bij haar leden aantrekken van opvorderbare gelden; en
  2. het voor eigen rekening verrichten van kredietuitzettingen aan haar leden ten behoeve van de beroeps- of bedrijfsuitoefening van die leden.

Meer informatie

Aanvulling 22 juli 2015

De Nederlandse Vereniging van Banken laat op 21 juli jl. weten dat zij van mening zijn dat er toezicht op kredietunies nodig is. Op de site schrijft de NVB:

Passend toezicht helpt kredietunies verder in hun ontwikkeling en zorgt er voor dat hun bestaansrecht ook op de lange termijn is verzekerd. Daar zijn niet alleen kredietunies zelf bij gebaat maar bovenal het Nederlandse midden- en kleinbedrijf en de Nederlandse economie als geheel. Dit stelt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) in haar consultatiereactie op het Besluit toezicht kredietunies en Regeling toezicht kredietunies.

Toezicht zal wel tot verhoging van kosten leiden, de vraag is of het doel van de regelgeving inzake kredietunies dan wel wordt bereikt.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s