Nieuwe regels inzake terugbetaling van belasting en cessie van belastingvorderingen

LET OP! Door allerlei wijzigingen is de inhoud van het artikel grotendeels achterhaald, zie de berichten met tag “eenbankrekening”

Voor iedereen die te maken heeft met terugbetaling van belastingen is van belang dat er met ingang van 1 december 2013 / 1 januari 2014 belangrijke wijzigingen optreden.

Deze nieuwe regels kunnen als volgt worden samengevat:

[1] Betaling op de rekening van de belastingschuldige
Terugbetalingen door de belastingdienst inzake inkomstenbelasting en omzetbelasting kunnen vanaf 1 december 2013 behoudens beperkte uitzonderingen [*] alleen plaats vinden op een bankrekening die op naam staat van de belastingschuldige. Gelijksoortige regels gelden voor premies en toeslagen.
Bij een fiscale eenheid omzetbelasting mag door de fiscus betaald worden op een bankrekening van een lid van die fiscale eenheid.
De hiervoor genoemde beperkingen gelden niet voor andere soorten belastingen.

Op 1 januari 2014 treedt een nieuwe aansprakelijkheidsbepaling in werking. Deze houdt in dat degene die kan beschikken over een bankrekeningnummer waarop inkomstenbelasting of omzetbelasting is uitbetaald, hoofdelijk aansprakelijk is voor de inkomstenbelasting en de omzetbelasting die een belastingschuldige is verschuldigd voor zover het bedrag aan verschuldigde belasting is betaald op die bankrekening.

[2] Cessie van vorderingen op de belastingdienst
Voor de cessie van vorderingen op de belastingdienst gelden de gewone hoofdregels inzake cessie (akte en mededeling aan de belastingdienst). Als gevolg van die cessie gaat de vordering over in het vermogen van de verkrijger. Echter, als de fiscus geen toestemming voor de cessie heeft gegeven, behoudt de fiscus het recht om te verrekenen met schulden van degene die de vordering heeft overgedragen.
Met ingang van 1 januari 2014 is cessie en verpanding van vorderingen op de belastingdienst die betrekking hebben op inkomstenbelasting niet meer toegestaan. Er geldt slechts een uitzondering voor cessie en verpanding aan een financiële onderneming als bedoeld in artikel 1:1 van de Wet op het financieel toezicht [**].

De wijzigingen zijn onderdeel van de wetgeving ter bestrijding van fraude met belastingen en toeslagen.

[*] Aangekondigd is dat die uitzonderingen in de Uitvoeringsregeling Invorderingswet 1990 (URIW 1990) en de Uitvoeringsregeling Algemene wet inkomensafhankelijk regelingen (UR Awir) zullen worden opgenomen.
[**] Dat zijn op dit moment: bank, beheerder van een beleggingsinstelling, beheerder van een icbe, beleggingsinstelling, beleggingsonderneming, betaaldienstverlener, bewaarder, bewaarder van een icbe, clearinginstelling, entiteit voor risico-acceptatie, financiëledienstverlener, financiële instelling, icbe, pensioenbewaarder, verzekeraar, wisselinstelling.

Aanvulling 7 januari 2014
Vandaag verscheen over dit onderwerp op de site van AccountancyNieuws mijn artikelStrakkere regels inzake belastingterugbetaling, toeslagenbetaling en cessie vorderingen op de Belastingdienst”.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Belastingrecht, Insolventierecht en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s