Tweede Kamer opgelet! Stiekeme uitholling van het zwijgrecht en overruling van de rechter — Doorenbos in NJBlog

Gisteren verscheen op het weblog van het Nederlands Juristenblad, NJBlog, een interessant artikel van Daan Doorenbos over de stiekeme wijze waarop in een wetsvoorstel tot ‘stroomlijning’ van het door de ACM te houden markttoezicht (ingediend op 26 april 2013) een ingrijpende wijziging wordt voorgesteld die beoogt de ex-werknemer zijn recent erkende zwijgrecht te ontzeggen. Doorenbos schrijft onder meer:

Meer inhoudelijk bezien, impliceert het voorstel een flinke uitholling van het zwijgrecht van de onderneming. Dat is geen persoonlijke visie, maar een rechtsoordeel. In de uitspraken van het College van 21 december 2012 staat expliciet te lezen dat de beperking van de reikwijdte van het zwijgrecht tot degenen die bij de onderneming werkzaam zijn op het moment waarop het verhoor plaatsvindt, de onderneming een effectieve bescherming door middel van het zwijgrecht zou ontnemen.

Over de problematiek van zwijgrecht en informatieplicht in het kader van opsporing door de overheid van overtredingen schreef ik eerder dit bericht.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuursrecht, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s