“Over de grenzen van het privaatrecht”, interessante rede uit 2011 door T.F.E. Tjong Tjin Tai

In het kader van een onderzoek over iets geheel anders kwam ik de interessante rede uit 2011 van prof.  mr. dr. ir. T.F.E. Tjong Tjin Tai tegen. Hij heeft de rede uitgesproken bij de openbare aanvaarding van het ambt van hoogleraar privaatrecht aan de Universiteit Tilburg op vrijdag 21 januari 2011 onder de titel “Over de grenzen van het privaatrecht“.

Tjong Tjin Tai gaat in op de nieuwe “netwerksamenleving” en de consequenties voor het privaatrecht. Hij gaat ook in op de rol van keurmerken. Naar aanleiding van het feit dat bedrijven met steeds meer externe factoren rekening moeten houden (zoals arbeidsomstandigheden in Azië, duurzaamheid) merkt hij onder meer op (pagina 13):

Mensen kunnen onmogelijk bij elke beslissing een volmaakte afweging maken, niet alleen door beperkingen aan intelligentie en rationaliteit, maar ook wegens gebrek aan tijd en de te hoge kosten van zodanig onderzoek. Voor mensen die gewone levens leiden is het van vitaal belang dat zij de beslissingen die zij in de loop van het dagelijks leven moeten maken, kunnen nemen zonder daar teveel tijd aan te hoeven besteden. Zij behoren niet voortdurend met onoverzienbare risico’s geconfronteerd te worden als zij normaal willen handelen, en zij moeten eenvoudig in staat zijn om goed te handelen als zij zich aan hogere standaarden willen conformeren. Vroeger hadden wij daar overgeleverde vuistregels en wettelijke normen voor. Tegenwoordig zijn er zoveel nieuwe verschijnselen dat het bestand aan praktische ervaringskennis tekortschiet: is een buitenlandse bank te vertrouwen? Is het verstandig een beleggingshypotheek af te sluiten? Dit is in feite het belangrijkste argument tegen een te hoge aansprakelijkheid van individuen. In theorie kunnen we alles weten, in de praktijk moeten we ons behelpen met de beperkingen van de realiteit.

Op pagina 18 spreekt hij over de standaardreactie via regulering:

De juridische standaardreactie is om dan bescherming te verlenen aan de zwakkeren door regulering, door aansprakelijkheid aan te nemen. Daardoor zou de dader geprikkeld worden om anders te handelen. Een dergelijk beschermingsrecht leidt gemakkelijk tot een steeds toenemende of uitdijende aansprakelijkheid. De uiteindelijke uitkomst kan dan evenwel een ondraaglijke aansprakelijkheidslast zijn, die direct of indirect ook weer bij particulieren terechtkomt.

De onderwerpen die in deze rede aan de orde komen, zijn ook interessant voor het financiële toezicht. Daar is het niet aansprakelijkheid, maar de bestuursrechtelijke sanctie en de verplichting te ‘bewijzen’ dat de wet wordt nageleefd. Het zou interessant zijn als het onderwerp “de grenzen van het recht” eens serieus zou worden uitgediept.

INFORMATIE
CV van Tjong Tjin Tai.
Een overzicht van publicaties door Tjong Tjin Tai is hier te vinden.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s